Svårt bryta flyttrend trots försök

Kriget i Syrien gör att flyktingströmmarna till bland annat Sörmland växer. Men ansvaret att ta emot dem varierar kraftigt mellan länets kommuner. I Sörmland får den minsta kommunen ta det största ansvaret.

Sörmland2013-10-28 08:10

Det är stora skillnader mellan hur många personer med nytt uppehållstillstånd som Sörmlands kommuner tar emot. Och när antalet flyktingar ökar, framför allt på grund av kriget i Syrien, sätter det ännu större press på de kommuner som redan i dag tar ett stort ansvar.

I Sörmland tar Vingåker emot flest flyktingar i förhållande till folkmängd. Även Katrineholm, Eskilstuna och Flen tar emot många. Till och med augusti i år hade 129 personer flyttat till Vingåker, medan Trosa bara hade tagit emot sex och Gnesta tre. Och över 500 personer har redan flyttat till Eskilstuna, medan bara 61 har valt Strängnäs.

— Problemet blir att de kommuner som har ett stort mottagande anser att de inte får skälig ersättning av staten. Det blir inte rättvist, säger Lucie Riad, integrationssamordnare på länsstyrelsen i Sörmland.

Det kan också leda till trångboddhet som är ett stort problem på många håll i länet.

— Problemet kan också vara att tillgängliga bostäder har funnits på de orter där arbetsmarknaden inte har varit bäst.

För att rätta till den skevhet som finns har länets kommunalråd kommit överens om att de kommuner där få flyktingar bor ska ordna bostad till fler. Medan Vingåker bara lovar att ordna bostad till tre personer och Katrineholm ingen har Trosa lovat att ta emot 30 och Gnesta 25.

Men frågan är om det hjälper.

Den största inflyttningen görs frivilligt och då vänder sig folk till de kommuner där det finns släkt eller bekanta. Alltså kommuner som redan tidigare har tagit emot många flyktingar.

Och kommuner som Trosa och Gnesta fortsätter att ta emot få. De har oftast svårt att ens uppfylla sina avtal med länsstyrelsen eftersom det sällan finns lediga lägenheter.

— Gnesta har aldrig lyckats uppfylla sitt avtal, inte Trosa heller. Men nu när det finns en politisk vilja måste också finnas en plan, säger Lucie Riad.

Samtidigt kommer trycket på kommunerna att öka. Migrationsverket räknar upp sin prognos och räknar med att fler flyktingar söker sig till Sverige. Anledningen är att Grekland skärpte sin gränskontroll tidigare i år, men nu verkar det har släppt, säger Aram Barawe, enhetschef på Migrationsverket i Flen. Legalt går det i princip inte att ta sig till Sverige för syrier i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!