Strömsholms djursjukhus stänger akuten

"Det är förskräckligt och självklart får det konsekvenser. Det säger Mia Runnérus, djursjukhuschef på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm.

I sommar kommer djurakuten på Strömsholms djursjukhus att hålla stängt på nätter och helger.

I sommar kommer djurakuten på Strömsholms djursjukhus att hålla stängt på nätter och helger.

Foto: Evidensia

Sörmland2021-03-31 11:29

Strömsholm är tillsammans med två andra djurakutsjukhus i Mellansverige de enda som kan erbjuda akutsjukvård dygnet runt. De andra finns i Stockholm och Göteborg. 

Från och med den 1 maj stänger dock djursjukhuset Strömsholm nattintaget (mellan klockan 20 och 07.30) fram till den 29 augusti. Under veckorna 27-33 håller akuten även helgstängt.

– Datumen för när vi stänger är inte spikade men visst är det förskräckligt. Jag vet att de besvikna reaktionerna bland djurägarna kommer bli omfattande. Jag trodde aldrig att den dagen skulle komma då vi tvingas säga nej till djuren, men det här är nu vår verklighet, säger djursjukhuschefen Mia Runnérus.

Orsaken till neddragningen är hög arbetsbelastning.

Enligt djursjukhuschefen har Strömsholms veterinärgrupp minskat med cirka 25 procent det senaste året. I beslutet ligger även att rekryteringen av sommarvikarier inte fallit tillräckligt väl ut.

– Det går inte längre att kräva mer av medarbetare som redan är på bristningsgränsen. Vi vill i högsta möjliga mån upprätthålla djurskyddet, men det är inte möjligt att fortsätta ta emot alla, alltid. Ingen vårdgivare borde driva sin verksamhet med för lite personal, då äventyras patientsäkerheten, säger hon.

Hennes råd till oroliga smådjursägare (hästar berörs inte av stängningen) är att söka vård i tid.

– Vi kommer att ha full bemanning på vardagar så gå inte dra på det till helgen utan åk in på vardagar om du misstänker att något är fel. Men visst kommer stängningen att få konsekvenser för djuren och djurägarna. Många besöker oss utanför kontorstid och folk är så måna om sina djur att de kommer för allting, säger Mia Runnérus,

Att allt fler skaffat djur, främst hund och katt, under pandemin har ännu inte medfört något extra tryck på djursjukvården.

– Den boomen har inte kommit än. De djuren har vi väl mest träffat för vaccinering. Det är nu i sommar de ska ut och bli ormbitna och få frakturer. 

Rekrytringsarbetet pågår löpande och målet är att kunna återgå till dygnet runt-verksamhet.

– Åtgärderna under våren och sommaren och ett fortsatt kontinuerligt rekryteringsarbete, även från utlandet, ska förhoppningsvis ta oss tillbaka. Det hoppet håller vi fast vid, säger Mia Runnérus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!