Även om hjärtinfarkt fortfarande är en av våra vanligaste dödsorsaker mer än halverades antalet döda i sjukdomen mellan 2008 och 2018. För Sörmlands del innebar det en minskning från 145 personer per 100 000 år 2008 till 81 personer per 100 000 år 2018, vilket motsvarar 44 procent. Det visar statistik från Socialstyrelsen.
En av anledningarna är de forskningsframsteg som gjorts inom ballongvidgning av kranskärlen. En annan anledning är att vetenskapligt baserade livsstilsråd utvecklat vården och därmed gett människor möjlighet att förbättra sina levnadsvanor.
Samtidigt ökar skillnaderna i landet när det gäller risken för att dö i en hjärtinfarkt. Rikssnittet ligger på 61 döda per 100 000 personer. I Sörmland är risken alltså större jämfört med hela landet. Jämför man med Stockholm är det 33 procent större risk att dö i en hjärtinfarkt i Sörmland. Det visar en kartläggning som Hjärt-lungfonden gjort. Den ideella organisationen efterlyser därför mer resurser till forskningen för att kunna förstå och jämna ut de regionala skillnaderna.
– Det här är en oroväckande utveckling. Tack vare Hjärt-lungfondens största forskningssatsning Scapis vet vi att människor som bor i områden med låg socioekonomisk status löper betydligt större risk för hjärt-kärlsjukdom. Mer forskning krävs för att förstå varför skillnaderna ökar och utveckla behandlingar som motverkar dem, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden, i ett pressmeddelande.