Stor ökning av ersättning för försenade tåg

Hittills i år har Mälartåg betalat ut över 18 miljoner kronor i ersättning för försenade och inställda tåg. Det är en kraftig ökning jämfört med förra året.

Många har sökt ersättning för försenade eller inställda tåg i år. Hittills i år har över 18 miljoner kronor betalats ut.

Många har sökt ersättning för försenade eller inställda tåg i år. Hittills i år har över 18 miljoner kronor betalats ut.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2024-10-01 18:04

Den som drabbas av ett försenat eller inställt tåg kan ha rätt till ekonomisk ersättning. Det är en rättighet som många har utnyttjat i år. Jämfört med 2023 har antalet ersättningsärenden hos Mälartåg ökat med drygt 140 procent.

Orsaken är det omfattande tågstrul som varit, inte minst under vintern, enligt Charlotte Nilsson, enhetschef för Mälartågs kundservice.

– Antalet ersättningsärenden hänger så klart ihop med punktligheten i trafiken, konstaterar hon.

undefined
Charlotte Nilsson på Mälartåg kundservice.

Under 2024 har både antalet ärenden och hur mycket pengar som betalas ut till resenärerna legat tydligt över förra årets nivå, under varje månad. Alla flest ärenden var det i januari.

Att januari var en besvärlig månad syns också i statistiken över punktlighet. På sträckan Hallsberg-Katrineholm-Stockholm var 79 procent av tågen i tid. På sträckan Norrköping-Katrineholm-Eskilstuna var 74 procent av tågen i tid i januari.

– Det var en väldigt lång och ansträngd vinter, säger Charlotte Nilsson.

Enligt Mälartåg godkänns omkring 90 procent av alla ansökningar. Både den som köpt en enstaka biljett och den som har ett pendlarkort kan få pengar tillbaka.

– Har man pendlarkort så omfattas man av generösare villkor. Man får mer i ersättning, helt enkelt, säger Charlotte Nilsson.

Så söker du ersättning

För att söka ersättning från Mälartåg ska ett formulär på Mälartågs hemsida fyllas i.

För den som reser med en biljett från Sörmlandstrafiken söks ersättning därifrån.

Olika regler och därmed olika nivåer på ersättningen gäller beroende på hur lång sträcka aktuellt tåg kör. För den som reser med Movingo gäller dock samma, generösare villkor, oavsett sträcka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!