Statens stöd ger klirr i kyrkkassor

22,4 miljoner kronor. Så mycket får Strängnäs stift i kyrkoantikvarisk ersättning nästa år. Flera sörmländska kyrkor har pengar att vänta.

Jäders kyrka sättspå undantag när stiftet beslutar om fördelning av antikvarisk ersättning.

Jäders kyrka sättspå undantag när stiftet beslutar om fördelning av antikvarisk ersättning.

Foto: Mikael Andersson

Sörmland2019-10-01 10:01

Ersättningen är en statlig kompensation till Svenska kyrkan för att den underhåller och bevarar angelägna kulturvärden. 
Till 2020 hade Strängnäs stift ansökt om 47 miljoner kronor till totalt 140 kyrkoantikvariska projekt i Södermanlands, Örebro och Stockholms län. 27,8 miljoner kronor har beviljats.

Av dessa har stiftsstyrelsen nu beslutat att fördela drygt 22,4. Pengarna går bland annat till flera kyrkor i Eskilstuna, Flen, Nyköping och Oxelösunds kommuner. En större summa tänker dock stiftet sitta på.
Det gäller de åtgärder som är planerade i Jäders kyrka, Kafjärdens församling. Kyrkan är högprioriterad men församlingen saknar ännu länsstyrelsens tillstånd att utföra önskade insatser. I väntan på det, hålls medel inne.
Församlingen får dock del av ett överskott på 3,7 miljoner kronor som stiftet har för ramåren 2018 och 2019. 

Andra församlingar som kompenseras med dessa medel är exempelvis Bettna, Katrineholmsbygdens församling och Västra Vingåkers och Österåkers pastorat.
Bettna församling får också en beskärd del av de 3,9 miljoner i kyrkounderhållsbidrag som stiftet beslutat om. KUB, som bidraget kallas, är Svenska kyrkans komplement till statens stöd.
– Genom KUB kan församlingarnas och pastoratens egeninsats minskas, vilket ökar möjligheten för dem att genomföra arbeten som de annars kanske inte skulle ha råd med, kommenterar stiftsantikvarie Maria Lantto i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!