Uppfinningsrikedomen sprudlade inte i Sörmland under fjolåret. Av de 2 427 patentansökningar som privatpersoner och företag lämnade till Patent- och Registreringsverket 2015 hade inte ens en procent koppling till Sörmland eller sörmlänningar. Totalt stod Sörmland för 23 patent.
Nyköping är den kommun i länet som regelmässigt svarar för flest patentansökningar, i fjol tolv. Det kan jämföras med Sverigeettan Södertälje där det under samma period upprättades 563 patentansökningar.
Eskilstuna noterades för fyra patentansökningar, Trosa för två, Flen, Strängnäs, Katrineholm, Gnesta och Vingåker för vardera en och Oxelösund noll.
Nyköpings plats i den sörmländska uppfinnartoppen kvarstår även om man drar ut kurvan. 2010-2016 har det beviljats eller förnyats 149 patentansökningar i Nyköping, 93 i Eskilstuna och 71 i Katrineholm.
En större del av de sörmländska uppfinningarna har koppling till stora bolag i närområdet som Volvo, Assa och Scania. Då och då dyker det dock upp privatpersoner som tänkt utanför den så kallade boxen, och som möjligen sitter på en guldgruva. Kraven som ska uppfyllas för att få ett patent är att produkten är nytänkande, kommersiellt gångbar och den ska ha innovationshöjd.
En kvinna i Flen står som meduppfinnare till en patenterad underjordisk kärnkraftsanläggning som ska kunna täckas igen och även fungera som slutförvaringsplats.
Lennart Kisswani i Eskilstuna kan vara något riktigt stort på spåren. Han har uppfunnit en roterande rakhyvel. Den ser lite ut som en miniatyr-roller eller en klassisk gräsklippare modell "handjagare". I dagsläget finns den bara som prototyp men Lennart hoppas att den ska finnas till försäljning 2018.
Om den roterande rakhyveln från Eskilstuna skulle nå en försäljning som motsvarar en procent av dominanten Gillettes omsättning (70 procent av världsmarknaden) så betyder det årliga intäkter på 80 miljoner kronor.
Lennart Kisswani är ägare, vd, konstruktör och projektledare i teknikkonsultföretaget Mektig Technology Group AB, i Eskilstuna. Det dagliga arbetet kretsar kring projektledning, mekanisk konstruktion, provning och systemutveckling. Men även utveckling av idéer.
– Vi löser konventionella problem på nya sätt, säger Lennart Kasswani.
Snilleblixten kring det unika rakdonet kom dock på Lennarts fritid, 2012. Han var mellan jobb, och var i karantän efter att ha sagt upp sig från ett företag.
– Jag kunde inte sitta i tre månader och göra ingenting. Då tänkte jag; vad är det som jag är mest irriterad på i dag? Just då var det rakhyvlar som är så jäkla dyrt. Jag började läsa patent och höll på i en dryg månad. Det är minerad mark och jag sökte efter luckorna i patenten och funderade kring vad man kunde skapa inom dessa, säger han.
Den uppenbara luckan, den del av rakhyvelbranschen som var ledig, uppenbarade sig plötsligt. Ett roterande skärrullesystem.
– Det finns fruktansvärt mycket patent på området. Jag insåg att man kunde gå från att röra handen upp och ner till att skapa en rotationsrörelse. Det fanns inte skyddat någonstans. Nästa steg var att hitta en mekanisk lösning som möjliggör funktionen, har längre livslängd och som minskar skadan på skären och kan vara häftig att använda.
Han uppskattar att priset kommer att kunna ligga på en tredjedel av de befintliga produkterna på marknaden. Delarna ska till stor del kunna tillverkas i Eskilstuna där den också ska monteras.
– Produkterna vi tar fram ska kunna bära sina egna kostnader och kan eventuellt knoppas av som dotterbolag, som skulle kunna säljas vidare. Det är inte säkert att de första tre produkterna blir framgångsrika men arbetet och tankarna som skapas under processen är lärorika och bäddar för att produkt fyra blir en framgång. Rakhyveln är en bra bit på väg men den är inte klar. Jag hoppas kunna lägga en del tid på den under året som kommer och att vi har en produkt om två år.
Kostnaderna från idé till att en färdig produkt finns på marknaden kommer att räknas i miljoner.
– Och vi har mycket att bevisa. Jag är övertygad om att det blir något men kan inte säga att det blir en världssuccé, säger Lennart Kisswani.
En något sexigare uppfinning står Robert Karlsson i Nyköping för. Hans dåvarande flickväns närkontakt med en duschslang 2008 ledde fram till en vibrerande och vattensprutande dildo. En njutningsprodukt som kopplas till duschslangen och som numera är patenterad och skyddad i Norden. Hittills har dildon som tillverkas i Kina sålt i drygt 5 000 exemplar.
– Jag kunde se produkten framför mig och tänkte: varför inte kombinera? Men det har varit en lång och påfrestande resa med att ta fram produkten, säger Robert Karlsson.
Genom sökningar på Google och efter kontakt med PRV fann Robert att hans produkt var unik.
– Vi lyckades ta fram en egen prototyp, säger Robert och skrattar. Den första vattensprutande dildon var nämligen ett hopplock av bland annat en plaststav, ett avsågat vattenmunstycke, en träbit och den runda delen från en inhalator.
– Jag fick ihop funktionen och testade den på några personer. Den var helt fantastisk, men sen skulle det fram en riktig produkt som kunde massproduceras.
Tanken var att den vattensprutande dildon skulle tillverkas i Sverige.
– Vi insåg snabbt att kunskapen inte fanns i Sverige och de svenska plastföretagen var alldeles för dyra. Då läste jag om ett företag i England.
Företaget var Lovehoney, Europas största återförsäljare av sexleksaker och med egen tillverkning. Robert kontaktade bolaget och fick till ett personligt möte som slutade med Lovehoney hjälpte till med att ta fram en "riktig" prototyp.
– När jag flög dit var jag trött på allt och hade blivit glad om de köpt den, eller tillverkat den och gett mig lite royalty.
Men så blev det inte. Istället fick Robert Karlsson hjälp med att komma i gång på egen hand. Tillverkningen hamnade hos ett företag i Hongkong.
– Men de hade svårt att få den vattentät, det blev inte bra. Samtidigt skulle den presenteras på marknaden, och jag var bokad på Europas största erotikmässa i tyska Hannover.
Trots att produkten då, 2012, ännu inte var vattentät och det skulle dröja ytterligare ett år tills försäljningsstarten var besöket lyckat.
– Jag fick jättebra respons och flera beställningar.
Fram till i dag har produkten sålt i cirka 5 000 exemplar.
– Jag trodde det skulle gå bättre men det har varit lite stiltje sista åren. Vi har legat lågt med marknadsföringen i år, men reklamfilmen har visats runt 40 000 gånger på Youtube. Det pågår så mycket skit i världen att folk inte har tid för sig själva. Man har svårt att hitta lugn och ro.
Har det varit värt allt arbete?
– Ja, i dag har jag ett bolag som säljer gasol och tillbehör i Nyköping och Uppsala, och på nätet. Vi omsätter 15 miljoner kronor och det är tack vare allt jag har lärt mig på den här extrema resan kring uppfinningen. Det finns inget svårare än att fram en helt ny produkt. Klarar man det så klarar man vad som helst, säger Robert Karlsson.
Bara fyra län hade färre patentansökningar än Sörmland under perioden. I topp återfinns länen i storstadsregionerna, Stockholms län med 769 ansökningar, följt av Skåne med 374 och Västra Götaland 256.