Beskedet att den nya prinsen får namnet Alexander Erik Hubertus Bertil och blir hertig i Sörmland kom på tisdagsförmiddagen.
– Det är väldigt roligt att storken varit väldigt aktiv för familjen Bernadotte det här året, sa kungen när han levererade nyheten.
Södermanlands landshövding blev jublande glad när hon tog emot nyheten framför tv:n.
– Helt spontant reste jag mig upp och ropade hurra så att det ekade utanför dörrarna, säger Liselott Hagberg när Eskilstuna-Kuriren når henne precis efter tillkännagivandet.
När Inga Wiberg, 89, från Valla, för Kurirens enkät får frågan hur hon ser på den nya symbolen för landskapet ser hon klurigt på Kurirens reporter.
– Jag var kammarjungfru när hans farfar föddes, på Slottet. Jag jobbade åt statsfru af Klercker, under gamle kungen Gustaf V.
Wiberg stannar till på gatan, på väg till Röda korset för att skänka kläder, och berättar sin makalösa historia med början för nästan exakt 70 år sedan.
– Jag skötte hennes kläder och hår och make-up och så. Från den 1 april 1946. Den sista april föddes kungen, vi var på Drottningholm när saluten kom.
Wiberg, från Valla, minns väl Gustaf V.
– Den gamle kungen satt och sydde på eftermiddagarna. En speciell lakej, Engelbrekt Larsson, spelade grammofon för honom.
Inga hamnade vid hovet sedan familjen af Klercker lärt känna henne redan som "fattig liten flicka från landet" och rekryterat henne från Lottakåren till Sunds gård utanför Lerbo.
Hon tycker att kungafamiljen blivit mer sympatisk med tidens gång.
– Jag tycker de är jättetrevliga och enklare. Det är inte så uppstyltat som det var på den tiden.
Stenhammars gods i Flen har sedan 1966 arrenderats ut till kungafamiljen från staten och Prins Carl Philip har varit starkt engagerad i godsets lantbruk. Dessutom har familjen ett sommarhus i Trosa.
– Det finns världens chans för den lille gossen att knyta band till Sörmland när han växer till sig, säger landshövding Liselotte Hagberg.
– Det finns redan i dag speciella band mellan honom och Sörmland och framöver kan det säkert komma att utvecklas speciella bakelser och liknande till hans ära här, säger Liselott Hagberg.
I drygt 50 år har Sörmland varit utan hertig. Prins Alexanders företrädare var Prins Wilhelm som gick bort 1965 och som i dag ligger begravd på Flens kyrkogård. Prins Wilhelm, som var både författare och filmskapare, har gett namn till såväl en väg, ett torg som till gymnasieskolan i Flen.