Sörmland hoppas dra nytta av sjukhusvarsel

Region Sörmland hoppas kunna dra nytta av varslen på sjukhusen i Stockholm. Det menar regionrådet Monica Johansson (S).

"Det finns inget som pekar på att vi i det här läget ska behöva göra några personalminskningar, snarare tvärtom", säger Monica Johansson efter de många varslen på de stora sjukhusen i Stockholm.

"Det finns inget som pekar på att vi i det här läget ska behöva göra några personalminskningar, snarare tvärtom", säger Monica Johansson efter de många varslen på de stora sjukhusen i Stockholm.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sörmland2019-12-04 08:10

Katrineholmaren och regionrådet Monica Johansson (S) följer vad som händer på sjukhusen i Stockholm, där flera stora varsel lagts under kort tid.

– De brottas med stora, stora, stora underskott i hälso- och sjukvården. De har så många vårdval vilket gör det svårt att hålla ihop vården i Stockholm. 

Enligt Monica Johansson är situationen inte densamma i Sörmland. 

– Vi har en god och stabil ekonomi i botten. Vi har väldigt lite i pensionsskulder kvar. Vi har precis tagit lite lån för byggnationer. Vi har jättebra koll på vår ekonomi. 

– Det finns inget som pekar på att vi i det här läget ska behöva göra några personalminskningar, snarare tvärtom. Vi vill ha tillsvidareanställd personal istället för hyrpersonal. Och vi arbetar ständigt med vår kostnadsutveckling, Nej, jag ser inte alls detta komma här.

Tänker ni att ni kan dra nytta av alla varsel i Stockholm?

– Jag tror inte att alla kommer att bli uppsagda, då kommer de inte att klara hälso och sjukvården. Men när man lägger ett varsel börjar folk att fundera på om man ska ta ett jobb någon annanstans. Med vår närhet och våra kommunikationer är det klart att det underlättar. Givetvis försöker vi dra nytta av det här, så är det ju.

Monica Johansson har hört många positiva kommentarer från personal som byter storstad mot småstad.

– Plötsligt får man en kontinuitet med patienterna, man känner igen patienterna, man lär känna kommunerna som man jobbar ihop med. Vi samverkar och samarbetar mycket bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!