Sopberget växer – och alltmer eldas upp

På ett år slänger sörmlänningarna över 120 000 ton sopor. En hel del går till återvinning, men trots att vi ofta klappar oss själva på axeln för hur bra vi sopsorterar går det mesta fortfarande till förbränning. 2012 brändes nästan två tredjedelar av de sörmländska hushållens avfall upp.

SÖRMLAND2014-03-02 16:52

Hela EU har bestämt att vi måste bli bättre på att återanvända saker i stället för att slänga dem och när vi väl slänger något bör vi vara noga med att källsortera. Där är Sverige på god väg. Men det allra viktigaste målet i EU, Sverige och Sörmland är att producera mindre avfall och där lyckas vi inte alls.

En bov i dramat kan vara anläggningarna för avfallsförbränning som är beroende av tusentals ton sopor för att producera el och fjärrvärme. Att 77 000 ton sörmländska sopor eldas i kraftverk i Linköping och Norrköping är visserligen ett bättre sätt att ta tillvara energin än att lägga dem på hög. Men det finns de som hävdar att behovet av sopor som bränsle gör att kommunerna glömmer det allra viktigaste, som ju är att minska avfallsmängderna.

— Vi är duktiga på att utvinna energi ur avfall. Men det ska inte göra att vi glömmer det mål som är prio ett, nämligen att minska avfallsmängderna, säger Hervé Corvellec, professor i företagsekonomi vid Lunds universitet.

— Nu riskerar vi att bli kvar på näst sista trappsteget och inte komma längre.

Samma konflikt uppstår när matavfall används för att tillverka biogas.

— Grundproblemet är att det är uppkomsten av maten som är miljöpåverkande. Det är förvisso en bra lösning att ta hand om matavfallet men det tar inte bort problemet med uppkomsten av avfallet.

Sanna Due Sjöström, handläggare på Naturvårdsverket, tror dock inte att avfallsförbränningen är den stora boven, utan tror att de flesta kommuner arbetar för eller har planer på att minska avfallet.

— Men det skulle kunna bli en konflikt. Det kan bli dyrare att förebygga avfall än att använda den som energi. Det finns ett sådant sug efter bränsle till avfallsförbränningsanläggningarna, vi till och med importerar avfall.

Mer information behövs om hur mycket mer effektivt det är att förebygga avfallet.

— Det är bara nonsens att biogas skulle vara lika bra som att arbeta för att minska matsvinnet till exempel. Om man gör biogas av matavfall till en buss får man tillbaka 10 procent av den energin som gick åt för att producera maten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!