Sommaruppehållet är inget problem

Enligt Nina Stubbe, myndighetschef, har semestern i tingsrätten en marginell påverkan på den totala väntetiden.

Nina Stubbe_AN_1.jpg

Nina Stubbe_AN_1.jpg

Foto:

Sörmland2015-06-29 08:10

Sommaruppehållet är en konsekvens av att många är delaktiga i en rättegång.

– Det är svårt att få alla på plats under sommaren. Brådskande mål som har ställts in innan sommaren sätts in. Det är lagen som anger det och det gäller om någon är häktad eller om någon är under 18 år. Då får det gå max 14 dagar. Om någon är under 21 år skyndar vi på, säger Nina Stubbe som är lagman och myndighetschef för Eskilstuna tingsrätt.

Nina Stubbe menar att sommaruppehållet har en marginell påverkan på väntetiden i tingsrätten.

– Det förlänger väntetiden med kanske en månad för de fall som inte är brådskande. I vissa inställda fall hade de inblandade fått vänta ändå om det rör sig om fall med delgivning eller yttrande från frivården, berättar hon.

Tingsrättens ambition är att en ny tid ska sättas upp så fort som möjligt.

– Det är typen av mål som avgör hur fort vi kan kalla alla igen. Man kanske inte kan delge för att man inte vet var någon inblandad finns och då behöver vi hjälp av en delgivningsman. Det kan också vara så att vi behöver ett yttrande från frivården och då behöver de fyra veckor till sin utredning, berättar Nina Stubbe.

Enligt Nina Stubbe har Eskilstuna tingsrätt inte problem med långa väntetider. Mål som är över två år gamla motsvarar tre procent av alla brottmål. Det är ofta mål i vilka det inte går att få tag på inblandade eller där rätten har fått ett förordnande. Det betyder att ärendet kommer till tingsrätten innan ett åtal har väckts. Skälet kan vara att det ska hållas ett förhör med en misstänkt.

– Vi kan tycka att statistiken är orättvis eftersom tingsrättstiden då löper under utredningstiden, berättar hon.

Katrineholms-Kuriren har inte lyckats få någon kommentar av Nyköpings tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om