Sommar med två ansikten – och kallaste augusti på länge

Den sörmländska sommaren 2021 blir ihågkommen som en sommar med två ansikten. Efter två påtagligt torra och heta månader följde en augustimånad som blev blötare än normalt – och den kallaste på drygt 20 år.

Juni och juli bjöd på hetta, som i Sundbyholm utanför Eskilstuna 19 juni, men följdes av en rejält kylig augusti. Brytpunkten kom sista dagarna i juli, då bland annat ett extremt skyfall dränkte Trosa i vatten den 28:e.

Juni och juli bjöd på hetta, som i Sundbyholm utanför Eskilstuna 19 juni, men följdes av en rejält kylig augusti. Brytpunkten kom sista dagarna i juli, då bland annat ett extremt skyfall dränkte Trosa i vatten den 28:e.

Foto: Marcus Lagercrantz/Henrik Norling (montage)

Sörmland2021-09-01 04:45

SMHI har i år bytt jämförelseperiod när det gäller temperaturer och nederbörd. Det som är "det normala" just nu är ett genomsnitt av 30-årsperioden 1991-2020. Tidigare jämförde man med perioden 1961-1990.

Jämfört med den nya perioden har årets augusti varit kallare än normalt i hela Sverige. I Sörmland ned mot två grader kallare än normalt, vilket är en ganska stor avvikelse. Men i delar av Sörmland har månaden faktiskt varit kallare än den tidigare referensperioden också. Det har inte hänt på länge.

undefined
Det var under det sista dagarna i juli som vädret skiftade från torrt och varmt till svalt och regnigt. Den 28 juli drabbades Trosa av ett rejält skyfall. Mätstationen vid Åda mätte upp 66,5 millimeter regn på ett dygn och regnet orsakade skador på både vägar och fastigheter.

Medeltemperaturen i Eskilstuna i augusti ser när allting summeras ut att hamna strax under 15 grader, och så låg medeltemperatur har det inte varit en augustimånad på över 20 år.

– 1999 var medeltemperaturen i Eskilstuna 14,9 och år 2000 14,8, det är där någonstans den kommer att hamna. Det kan skilja någon tiondel hit eller dit. I augusti 1998 var den dock 13,6 och så låg blir den inte i år, berättar Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Förhållandena är applicerbara även på länet som helhet: Augustimånaden 1998 är den vi behöver gå tillbaka till för att hitta en markant kallare augusti i Sörmland.

undefined
Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Avsaknaden av värme blir tydlig om man tittar på antalet uppmätta högsommardagar i Sörmland, det vill säga dagar då temperaturen stigit över 25 grader. I Sörmland finns bara två sådana noteringar i augusti i år, och de inträffade på samma dag: Den 13 augusti hade SMHI:s stationer i Eskilstuna och Floda 25,3 respektive 25,1 grader som högst. Sörmlands tredje officiella mätstation för temperatur, Oxelösund, hade inte en enda högsommardag i augusti. Där var det som varmast 23,9 grader den 12:e.

Som jämförelse hade Oxelösund nio högsommardagar under juli, och både Eskilstuna och Floda hade över 20. I Oxelösund noterades även sex stycken tropiska nätter i juli, det vill säga nätter när temperaturen inte faller under 20 grader, men ingen i augusti.

Augusti har tvärtom bjudit på en del rätt kalla nätter. Allra kyligast var det tidigt på morgonen den 23 augusti, när Eskilstuna och Floda noterade 2,2 respektive 3,3 grader. Morgonen därpå var kall även i kuststaden Oxelösund, som annars värms upp av havet nattetid, med ynka 7,0 grader.

En kylig avslutning till trots, årets sommar som helhet blev varmare än normalt i Sörmland. Mellan en och två grader jämfört med den nya referensperioden, och två till tre grader jämfört med den gamla. Detta eftersom både juni och juli bjöd på rejäla överskott med flera värmeböljor. Nederbördsmässigt blev sommaren 2021 någorlunda normal totalt sett, där regnet i augusti bidrog till att höja de låga siffrorna från juni och juli.

undefined
Både juni och juli var klart varmare och torrare än normalt, med många högsommardagar. Bilden är från Sundbyholm utanför Eskilstuna, där många den 19 juni valde att svalka sig i Mälaren i hettan. 29,7 grader uppmättes vid SMHI:s station den dagen. Dagen innan var det 30,7.

Det finns dock hopp om en fin och kanske rentav somrig september trots en kall och regnig augustimånad. Det berättar Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

– Bara för att vädret har varit på ett visst sätt behöver det inte fortsätta följa samma mönster. Det är ett kaotiskt system.

undefined
Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Det är för tidigt att säga något om en framtida "brittsommar", men vissa år kan temperaturen orka upp i dryga 20 grader även så långt fram som i oktober.

Den närmaste tiden väntas dock ganska svalt väder.

– Nu har det varit lite sommarlikt i några dagar med 20 eller drygt 20 grader, men det kommer att bli lite lägre temperaturer. Det blir fortsatt hyfsat soligt i Sörmland, men kanske bara runt 15 grader, säger Linnea Rehn.

undefined
Årets sommar (juni-augusti) har varit varmare än normalt. Den vänstra kartan visar avvikelsen i grader jämfört med somrarna under perioden 1991-2020, den högra jämfört med somrarna under perioden 1961-1990. Att kartorna skiljer sig åt beror på att somrarna de senaste 30 åren varit varmare än de 30 somrarna före det.
undefined
Nederbörden i Sörmland sommaren 2021 blev någorlunda normal i större delen av länet jämfört med perioden 1991-2020 (vänstra kartan). Något blötare än normalt i ett stråk centralt i länet, men torrare än normalt i allra västligaste delarna. Jämfört med perioden 1961-1990 (högra kartan) var sommaren dock något blötare än normalt i nästa hela Sörmland.
Sommaren i Sörmland 2021

Högsta temperatur:

Eskilstuna: 31,3 grader (14 juli)

Floda: 32,2 grader (18 juni)

Oxelösund: 28,3 grader (22 juli)

Lägsta temperatur:

Eskilstuna: 2,2 grader (23 augusti)

Floda: 3,3 grader (23 augusti)

Oxelösund: 7,0 grader (24 augusti)

Mest nederbörd på ett dygn:

Åda (Trosa): 66,5 millimeter (28 juli)

Fotnot: SMHI har endast tre mätstationer för temperatur i Sörmland: Eskilstuna, Floda och Oxelösund. När det gäller nederbörd är antalet stationer fler.

Fotnot: Siffrorna ovan är preliminära.

Källa: SMHI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!