– För företagen skapar det osäkerhet att servicen och avgifterna skiljer sig åt mellan landets kommuner – och osäkerhet är aldrig bra. Det kan påverka företagens investeringsvilja, säger August Liljeqvist, sakkunnig på Näringslivets regelnämnd (NNR).
I rapporten – som har tagits fram av NNR – har landets kommuner fått svara på frågor om storleken på de avgifter de tar ut vid till exempel en ansökan om bygglov, vid livsmedelskontroller, vid tillsyns av miljöfarlig verksamhet och vid ansökan om serveringstillstånd. Kommunerna har även fått uppge hur lång handläggningstid de har för olika ärenden.
Slutsatsen är att variationerna är stora. Kommunerna har bland annat fått uppge hur stor total avgift (bygglovsavgift och planavgift) de skulle ta ut för ett fiktivt bygglovsärende. Eskilstuna hamnar högst och uppger att totalavgiften skulle sluta på 57 100 kronor. Flen hamnar lägst med en avgift på 30 421 kronor.
Även handläggningstiden för bygglovsärendet varierar mellan kommunerna. Eskilstuna tar längst tid på sig och uppger att ärendet tar åtta veckor. I Strängnäs räcker det men en vecka – vilket är snabbast i länet. Eskilstuna hamnar även högt vad gäller flera andra avgifter.
– Det är miljöförvaltningen som hanterar många av de frågor som NNR har undersökt. Under februari ska vi ha en sittning tillsammans med förvaltningen och titta på vad siffrorna står för, säger Niklas Edmark, näringslivschef i Eskilstuna.
Eftersom undersökningen utgår från fiktiva exempel finns det en möjlighet att kommunerna har tolkat frågorna från NNR på olika sätt, vilket skulle kunna förklara skillnaderna, menar Niklas Edmark. Men det kan också vara så att uppgifterna i rapporten speglar verkligheten och då är det inte bra, anser han.
– Alla kommuner utgår från samma lagstiftning. Om en kommun anser att ett visst ärende kräver sex tillsynsbesök och en annan kommun anser att det räcker med ett, så är ju det jättekonstigt. Då behöver centrala myndigheter gå in och göra det tydligare hur detta ska fungera, säger han.
– Så långt det är möjligt ska det ju fungera på samma sätt, oavsett vilken kommun ett företag är verksamt i.
Ett annat fiktivt exempel i rapporten handlar om tillsynsavgifter för en biltvätt. Där hamnar Trosa kommun högst i länet med en total avgift på 12 600 kronor. I Strängnäs blir totalavgiften knappt hälften så stor och slutar på 5 736 kronor.
Jonas Ivervall, näringslivschef i Trosa, tror att skillnaden kan bero på att kommunerna har tolkat frågan olika. Den totalavgift som Trosa har uppgett gäller under det första året, då biltvätten är nyetablerat.
– Efter det första året lägger vi normalt färre timmar på ärendet vilket innebär att avgiften minskar till 6 600 kronor, vilket placerar oss lite mer i mitten, säger han
Även om både Niklas Edmark i Eskilstuna och Jonas Ivervall i Trosa menar att en del av de skillnader som finns i rapporten kan bero på att kommunerna tolkat frågorna på olika sätt, är de övertygade om att vissa skillnader finns och tycker att det är bra att de upptäcks och diskuteras.
Just det – att få igång en diskussion – är också ett viktigt syfte med rapporten, förklarar August Liljeqvist på NNR.
– Kommunerna gör mycket rätt och är väldigt professionella. Men allt kan bli bättre. Därför lyfter vi de här frågorna, säger han.