– Handeln borde skämmas ögonen ur sig som lägger svenskt och olagligt producerat danskt griskött i samma diskar.
I disken på exempelvis Coop forum i Nyköping ligger dansk fläskfilé som reas ut med stora skyltar för 69:90 kronor per kilo. Intill ligger dubbelt så dyr svensk fläskfilé. Ungefär likadant ser det ut i grannbutiken Ica maxi och i flera andra mataffärer. Information finns om ursprungsland, däremot står inget om att de danska uppfödarna har brutit mot EUregler genom att till exempel klippa av grisarnas svansar.
Reglerna för djurskydd är hårdare i Sverige än i övriga EU, även om EU i flera frågor långsamt går Sveriges väg och skärper kraven. Exempelvis måste alla grisuppfödare i EU ge grisarna strö regelbundet. Och att regelmässigt kupera svansarna på grisar är förbjudet i hela EU.
Problemet är att de flesta länder i EU, förutom Sverige, bryter mot reglerna. Det säger Bo Algers, professor vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
– Det handlar om systematiska brott hos bland annat danska uppfödare att de inte ger grisarna strömedel som i sig kan leda till svansbitning. EU-kommissionen har påpekat detta efter inspektioner och krävt att de rättar till det, vilket de inte gör.
Enligt Bo Algers är det därför inte konstigt att svenska lantbrukare lägger ner eftersom de har svårt att konkurrera med dansk grisuppfödning.
– Jag tycker att det är ganska skandalöst, det ska handla om fri handel på rättvisa villkor, men de flesta länder lever inte upp till de krav som ställs. Jag tycker vi har en oerhört svag
– Det handlar om systematiska brott hos bland annat danska uppfödare att de inte ger grisarna strömedel som i sig kan leda till svansbitning. EU-kommissionen har påpekat detta efter inspektioner och krävt att de rättar till det, vilket de inte gör.
Enligt Bo Algers är det därför inte konstigt att svenska lantbrukare lägger ner eftersom de har svårt att konkurrera med dansk grisuppfödning.
– Jag tycker att det är ganska skandalöst, det ska handla om fri handel på rättvisa villkor, men de flesta länder lever inte upp till de krav som ställs.
Jag tycker vi har en oerhört svag landsbygdsminister som inte tar upp det här.
Bo Algers är också kritisk till handeln som han tycker uppträder oetiskt som inte informerar om hur olika danskt och svenskt fläskkött har producerats.
– I samma diskar lägger de svenskt griskött och olagligt producerat danskt griskött. Jag tycker att handeln bör skämmas ögonen ur sig över detta, säger han.
Han påpekar också att folkhälsan kan påverkas, eftersom antibiotika används i större utsträckning i andra länder. Grisar som föds upp på sämre sätt behöver mer antibiotika och all antibiotikaanvändning ökar risken för resistenta bakterier.
– Genom att sälja olagligt producerat utländskt griskött, om man vill hårdra det, bidrar handeln till att hota den svenska folkhälsan.
Detta är del 5 i artikelserien om köttindustrin.
Tidigare avsnitt:
• Välkommen till kycklingfabriken
• Kycklingaveln
• Kofabriken
• Importen slår ut svenska grisbönder