De har tillsammans med flera arbetskamrater skrivit till landstingspolitikerna för att påtala arbetsmiljöproblemen. Arbetsmiljön har försämrats kraftigt under året som gått, förklarar de.
I somras förändrades arbetsschemat med bland annat tvång om 45 minuters lunchrast, tidigare var rasten på 30 minuter. Men 45-minutersrasten hinner inte utnyttjas, fortsätter AnnMari Jansson och Lotta Öhman De Boer. Därefter kortades arbetspassens längd, men blev i stället fler, vilket gjorde att två sjuksköterskor på vårdplatsenheten valde att säga upp sig.
När helgpassen ändrades från varannan helg till två av fem lät det i praktiken bra, men det innebär att personalen får räkna med att arbeta kvällar fredagar och söndagsnätter. De ingår inte i helgpassen, anser arbetsgivaren.
Nästa förändring är att arbetsgivaren kräver att varje sjuksköterska ska ha ansvar för minst åtta patienter mot tidigare sex.
– I praktiken betyder det nio, tio patienter per sjuksköterska eftersom vi ofta har överbeläggningar, säger AnnMari Jansson.
Alla förändringar tär på personalen och riskerar att fler sjuksköterskor säger upp sig, menar AnnMari Jansson och Lotta Öhman De Boer.
Samtidigt blir patienterna fler och flertalet är multisjuka, det vill säga har flera sjukdomar och kräver därför mer omvårdnad.
– Vi är upprörda och känner oss otillräckliga, vilket leder till stress, säger de.
Det är inte först och främst högre löner som skulle underlätta utan mer pengar till sjukvården. I år går sjukvården mot ett resultat på minus 125 miljoner kronor, vilket leder till sparåtgärder. AnnMari Jansson och Lotta Öhman De Boer vill i stället att politikerna satsar mer pengar på landstingets kärnverksamhet.
– Sjukvården är underfinansierad, omfördela pengarna, säger de.
Magnus Leivik (M) säger att det är dags för den styrande koalitionen att vakna upp. Varningssignaler från personalen har hörts i flera år.
– Läget är allvarligt med tanke på samhällsuppdraget, säger han.
Jacob Sandgren (S) personallandstingsråd har skickat ett svar där han bland annat skriver att han inte styr över gällande avtal och verksamheter.
– Men vi har sett att medarbetarna inte alla gånger blir lyssnade på, säger han.
Hur rimmar det här med att landstinget ska bli en bättre arbetsgivare?
– Personalen måste trivas för att den ska vara kvar, svarar han.