Delar av huskroppen till det gamla länssjukhuset i Nyköping har rivits och en stor grop vittnar om att en huvudentré ska byggas. Men inga maskiner, ingen personal finns på plats.
Det är som om allting stannat.
– Vi väntar ivrigt på besked, säger Åsa Boström, vårdenhetschef på avdelning nio vid Nyköpings lasarett.
– Det verkar som om det stannat upp, säger Kristian Waern-Bugge, medicinklinikens chef på Nyköpings lasarett.
I somras hoppades landstingets fastighetsenhet, FM-enheten, att man i november skulle påbörja byggandet av den nya huvudentrén till Nyköpings lasarett. Huvudentrén är ett av två större byggen av ett nytt lasarett. Den andra delen gäller ny akutmottagning och operationsdel.
I den nuvarande entrén finns en informationsskyltar om att den nya huvudentrén ska stå färdig under nästa år.
Egentligen gjorde projektet halt när Läkarföreningen sa nej till att läkarna skulle dela rum med fler. Läkarföreningens Örjan von Walter liknade rummen vid åsnebås i ett kontorslandskap.
Därefter har fler verksamheter engagerats för att se vad som blir bäst.
Magnus Andersson, chef för FM-enheten, säger att man nu gått in en fas där man går in mer detaljerat i ombyggnationen. Man har bland annat varit och tittat på andra sjukhus.
Magnus Andersson säger att man är i fas, men konstaterar också att man hittar saker under resans gång.
En sak är bland annat att det behövs mer investeringar på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. En huskropp ska rivas och en ny på fyra våningar ska byggas.
– Ska Kullbergska ha kvar samma antal vårdplatser som i dag måste vi bygga om, säger Åsa Kullgren (S), landstingsstyrelsens ordförande.
En annan detalj är helikopterplatta på Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset.
– Utvecklingen med transporter går mer och mer åt det hållet, förklarar Åsa Kullgren behovet av helikopterplatta.
På tisdagen höll landstingsstyrelsens sammanträde. En punkt var just om den fortsatta planeringen vid sjukhusen. Då beslutades att fastställa investeringarna.
Byggföretaget NCC har fått ett första löfte om att bygga om sjukhusen. En del kontraktsförhandlingar återstår dock.
– Det är naturligtvis oerhört positivt om vi slutligen får uppdraget och skulle vara ett stort projekt alla kategorier oavsett landsände, säger Ulf Thorné, NCC.