Mellan torsdag och fredag lades 12 patienter med covid-19 in på regionens sjukhus, och under fredagen vårdades totalt 66 patienter. Av dessa intensivvårdades 13 personer, att jämföra med torsdagens 11 IVA-patienter. En relativt snabb uppgång – men Signar Mäkitalo är ännu inte orolig för sjukhusens kapacitet.
– Våra höga belastning under våren gör att vi har etablerat installeringsplaner för att kunna hantera väldigt många. Och de nationella planerna möjliggör stöd från andra regioner – vi har själva kunnat avlasta andra regioner.
Oron växer dock inför nästa vecka, som Mäkitalo beskriver som kritisk. Han räknar med om att smittspridningen då ska börja minska, och hoppas att få rätt.
– Nu har arbetsplatserna öppnat och det är ett av de ställen där smittan sprids som mest. Det är vad vi jobbar mot och hoppas undvika. Om folk jobbar hemifrån i större utsträckning kommer det att visa sig i en minskad smittspridning nu.
Mäkitalo har stuckit ut hakan mot de luddiga direktiven kring maxantal förr, och är skeptisk mot hur det nya direktivet om att träffas max åtta personer i privata sammanhang formulerades.
– Det riktar sig ju egentligen till de som träffats fler än så – har man tidigare hållit sig undan och nu tar detta som ett ok för att träffa åtta personer finns risk att man råkar illa ut. Gränsdragningar är riktiga problem. När det är 0, eller allt eller inget, blir det mycket lättare. Det som man på en myndighet tycker är tydligt blir ofta otydligt.
Är det något du själv hade formulerat annorlunda?
– Ja, när man säger att man kan träffas åtta så bör man formulera det som att det är en skala. Om du inte träffar någon alls är smittspridningen obefintlig – träffar du åtta personer är din risknivå så hög som samhället kan tolerera. Skalan ger dig en högre eller lägre sannolikhet för smittspridning – jag tycker att det blir mycket tydligare.
Han har tagit upp sin alternativa formulering med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson, men tror inte att den får något genomslag. Signar Mäkitalo är fortsatt övertygad om att myndighetens kommunikation skulle kunna formuleras bättre.
Totalt har 234 personer avlidit i Sörmland efter att ha blivit smittade med covid-19.