Så undviker du en gulsvart invasion i sommar

Redan nu bör du hålla utkik efter getingar. Det är nämligen nu som de börjar bygga sina bon.

I maj brukar getingdrottningarna bygga sina bon.

I maj brukar getingdrottningarna bygga sina bon.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Sörmland2020-04-25 20:12

I maj brukar getingdrottningarna vakna. Då bygger de sina bon, lägger ägg och matar sina larver, som sedan blir arbetsgetingar. För att det ska bli ett så kallat "getingår" får det inte vara för kallt eller för varmt enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet. 

– För en geting är det optimalt med ganska varmt och soligt väder. Men blir det för torrt så torkar en del växter bort och då dör även en del av de insekter som getingarna äter, säger han. 

Vissa har kanske redan nu sett getingar i Sörmland. Du behöver dock inte vara oroligt för att bli stucken. De är mer passiva nu än på sommaren, då bara getingdrottningarna lever nu. 

– Även om de är större så är de mer försiktiga. De vill inte riskera sina liv för då dör hela getingsamhället. En arbetsgeting som kläckts på sommaren kan däremot offra sitt liv för att drottningen och de andra getingarna ska överleva, förklarar Vanhoenacker.

Joakim Olsson är regionchef på Anticimex Mälardalen. Han säger att de inte har behövt åka ut och ta bort några bon ännu. I slutet juli brukar Anticimex få flest samtal om getingar och i augusti dör vanligtvis drottningen. 

– De är bara produktiva i ett par veckor, sedan drar drottningen i handbromsen när hon känner sig klar och stänger ner sitt bo, säger Olsson. 

Hur många getingar det blir på en sommar brukar variera. Ungefär vartannat år är ett getingår för Anticimex. 

– Det är en stor skillnad mellan åren. Ena året gör vi kanske 200 saneringar, men året därpå kanske vi gör 3000, berättar Olsson, som minns 2016 som ett riktigt getingår i Sörmland. 

Många ser kanske getingar som ett otyg som förstör sommaren. De är dock viktiga för naturen och är duktiga pollinerare av frukt, bär och blommande växter. 

– Kan du leva med dem, exempelvis om de bor långt från ditt hus så ska du låta de vara, säger Olsson och tillägger: 

– Men har du exempelvis ett getingbo under hammocken där du sitter och fikar så kan getingarna bli störda. Då bör då du ta bort boet.  

Olsson tycker att man bör ha extra koll på getingarna just nu, så de inte bygger sina bon vid ens hus. Skulle du upptäcka ett getingbo senare kan du ta bort det med en dammsugare om det är litet. 

– Annars om du vill vara försiktig kan du skära bort boet med en kniv och sedan lämna det i skogen, för då kan drottningen bygga vidare på sitt bo där, förklarar Olsson. 

Karta: Södermanlands län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!