Det har blossat upp en diskussion om priserna i kollektivtrafiken efter att SVT kunnat visa att de har ökat betydligt mer än andra priser.
Prisökningarna har skett trots ambitiösa mål om att andelen kollektiva resor ska öka. I Sörmland ska minst hälften av all arbetspendling göras med kollektiva färdmedel före år 2030, enligt det mål som länets politiker har satt upp. Dit är det lång väg. I dag bedöms 20–25 procent av resorna i så kallade starka stråk, det vill säga där det förekommer ett omfattande vardagsresande, ske kollektivt. Totalt sett i länet görs endast 10–15 procent av resorna i länet med kollektivtrafiken.
Hur ska då andelen kollektiva resor öka? Åsa Kullgren, ordförande för Sörmlands kollektivtrafikmyndighet, säger att priset spelar roll, men framhåller ett bra reseutbud som ännu viktigare.
– Framför allt handlar det om bra tillgänglighet på de attraktiva sträckorna, säger hon.
Kullgren framhåller de förändringar i busstrafiken som genomfördes 2012, med ett större utbud på så starka stråk.
– Vi har gjort om systemet, och ser också ett ökat resande, säger Åsa Kullgren.
Ökningen av resandet har dock varit begränsat. I det utkast till årsredovisning för kollektivtrafikmyndigheten, som tidningen tagit del av, konstateras att ökningen "inte alls" motsvarar förhoppningarna.
Även om priserna i kollektivtrafiken ökat kraftigt sett över en längre tid, har ökningarna under den senaste tiden varit blygsamma i Sörmland, framhåller Åsa Kullgren. I år har ingen höjning skett alls.
Det är flera avvägningar som måste göras när priset för kollektivtrafiken sätts. Eftersom en stor del av finansieringen består av skattemedel måste detta ställas mot andra utgifter.
– Det är alltid en prioriteringsfråga vad man ska göra med skattepengarna, konstaterar Åsa Kullgren.
Hon anser dock att det ska vara billigare att åka kollektivt än att ta bilen.
Hur är det då med den saken? Det beror förstås på hur man räknar, men också på hur lång resan är och hur ofta den görs. De kortare kollektivtrafikresorna kostar mer per kilometer än de längre. Den som reser ofta och långt och har ett pendlarkort får ner kilometerpriset ytterligare – och kan spara mycket pengar jämfört med vad samma resor med bil hade kostat.
Ett månadskort hos Länstrafiken kostar 1 300 kronor. För den som exempelvis pendlar mellan Eskilstuna och Katrineholm 20 dagar i månaden, innebär det en milkostnad på knappt sex kronor – betydligt mindre än vad det kostar att resa med bil.