Så ser nya vädervarningssymbolerna ut

Vädervarningarna från SMHI ska bli lättare att förstå och kommer symboliseras med färger, istället för med nummer.

Redan vid gul varning, den lägsta varningsnivån, kan medborgarna vänta sig att vädret får konsekvenser för samhället.

Redan vid gul varning, den lägsta varningsnivån, kan medborgarna vänta sig att vädret får konsekvenser för samhället.

Foto: UNT

Sörmland2021-03-03 11:27

Varningarn ska baseras på de konsekvenser som vädret kan leda till, i stället för själva omfattningen på vädret. För att det nya varningssystemet, som införs 14 april, ska bli relevant regionalt kan SMHI ta hjälp av Länsstyrelsen för att bedöma hur en väderhändelse kan komma att påverka.

– I Södermanland kan vi få problem med framkomlighet och annat redan vid mindre snömängder, medan det ofta krävs större snömängder för att det ska få samma påverkan i Norrlands inland, säger Tomas Gustafsson på Länsstyrelsens enhet för samhällsskydd och beredskap.

De nya vädervarningarna tar också hänsyn till riskfaktorer som när på dygnet eller året en väderhändelse inträffar. Även hur effekterna av en tidigare väderhändelse kan påverka konsekvenserna av ett nytt oväder.

SMHI lämnar klass 1-, 2- och 3-varningarna och går över till gul, orange och röd varning. Redan vid gul varning, den lägsta varningsnivån, kan medborgarna vänta sig att vädret får konsekvenser för samhället, vilket kommer att synas både på SMHI:s hemsida och i den kommande versionen av myndighetens app. Där kommer ritade områden synas där varningen gäller. Även hur stora störningar som väntas och vilka konsekvenser det kan få. Det kan handla om risk för nedfallna träd, skador eller förseningar i kollektivtrafiken, tillexempel.

Målet med det nya systemet är att både samhället och privatpersoner ska få bättre möjlighet att kunna förbereda sig inför svåra väderlägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!