– I den bästa av världar skulle vi ha så mycket resurser att det alltid fanns en ambulans nära dig, men så ser det förstås inte ut, säger Birgitta Barkne Nilsson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Sörmland.
I verkligheten är resurserna begränsade. Den som bor långt ut på landsbygden får räkna med att det kan ta längre tid innan ambulansen kommer fram, än den som bor i centrum av en stad.
Men det finns även andra skillnader, som inte bara har att göra med om man bor på landet eller i en tätort. Till exempel kommer ambulansen i Trosa kommun oftare snabbare, än vad den gör i grannkommunen Gnesta.
Statistik från ambulanssjukvården visar att mediantiden för hur lång tid det tar innan ambulansen kommer fram från det att man ringt 112 var 18,9 minuter i Gnesta förra året, mot 16 minuter i Trosa kommun. Snabbast gick det i Eskilstuna, med en mediantid på 11,4 minuter. I Nyköping var tiden 12,9 minuter, i Katrineholm 12,6 och i Strängnäs 13,9.
Förklaringen till skillnaderna mellan Trosa och Gnesta kommuner är att det inte finns någon ambulans stationerad i Gnesta på nätterna, medan det finns en ambulansstation i Vagnhärad i Trosa kommun.
I extremfall kan det då ta riktigt lång tid innan ambulansen kommer fram. Förra året fick en Gnestabo vänta 61 minuter. Den gången var ambulansen tvungen att åka från Nyköping, till en adress på landsbygden utanför Gnesta.
– Åker man ända från Nyköping och till den här platsen dit de åkte, då är det den tid det tar att ta sig fram, konstaterar Birgitta Barkne Nilsson.
2013 var mediantiden i Gnesta nästan 23 minuter.
Men under de senaste tre åren har det inte skett någon förbättring av utryckningstiderna, varken i Sörmland som helhet eller i Gnesta kommun. I hela länet har mediantiden gått från 12,6 minuter 2019 till 13,9 2021. Förklaringen kan vara att ambulanssjukvården hade totalt sett fler uppdrag förra året än åren dessförinnan. Även pandemin kan ha påverkat, enligt Birgitta Barkne Nilsson.
I år kommer det att ske en förstärkning på nätterna under fredag, lördag och söndag i östra Sörmland. I dagsläget är det en ambulans mindre i tjänst då än under övriga nätter, med förstärkningen ska antalet ambulanser vara lika stort alla nätter.
– Vi har fått utökad budget i år, vi har haft annonser ute och håller på att anställa, säger Birgitta Barkne Nilsson.