Svante Strandberg är professor i nordiska språk vid Uppsala universitet. Han har ägnat en stor del av sin forskning åt ortnamnen i Sörmland och berättar att ortnamn är nödvändiga för att människor ska kunna orientera sig i sin omgivning.
– Ortnamnen är också viktiga historiska källmaterial. De är sanningsenliga och speglar hur verkligheten har sett ut, säger Svante Strandberg.
Han berättar att det finns otaliga exempel på ortnamn som berättar om den terräng eller natur som funnits på platsen.
Lista: Katrineåker eller Vingholm?
Flen är ett sådant. Staden har fått sitt namn från Flens by, vars namn betyder ungefär 'kal berghäll, kalt berg'. Det har sedan bildats till dialektordet flen, som blir 'kal, naken'.
De äldsta ortnamnen i västra Europa är namn för olika vatten. Eftersom Sörmland har varit så rikt på sjöar finns många gamla namn här.
– Här finns ortnamn som är så gamla att de har sitt ursprung redan från brons- eller järnåldern. Andra namn är betydligt nyare. Ett exempel på ett sådant är Marmorbyn i Vingåker, berättar Svante Strandberg.
Marmorbyn har fått sitt namn från den marmorindustri som en gång fanns där.
I trakterna kring Vingåker och Katrineholm finns många ortnamn som slutar på '-bol'. Ordet 'bol' betyder ungefär gård eller bostad.
– Värmbol är ett sådant ortnamn. Där kommer 'värm' från ordet 'värn' vilket betyder skydd eller hägnad. Hägnader av något slag tycks en gång ha varit kännetecknande för Värmbol, säger Svante Strandberg.
Någonting som karaktäriserar just västra Sörmland är ortnamn som slutar på '-gölet'. I Katrineholm känner man igen namn som Herrgölet och Uddgölet. 'Göle' är ett ord som betyder 'svedjeland, röjning' eller liknande.
Orten Katrineholm har fått sitt namn från en herrgård som döptes efter Catharina Gyllenhorn och/eller Catharina von der Linde. När Västra stambanan invigdes tog man Katrineholm som namn på stationen som anlades i trakten och samhället fick sitt namn.
Ortnamnen har förändrats i takt med språket. Ljud förändras och ord försvinner samt förkortas. 'Vikingaker' förenklades till Vingåker. Men när ett ortnamn väl fått fäste är det svårt att ändra.
– När ett ortnamn kommit i bruk och blivit accepterat kan det bli hur gammalt som helst, säger Svante Strandberg.