Enligt en undersökning från Naturvårdsverket har mängden matavfall minskat. Men fortfarande kastas mängder av mat i Sverige.
Hushållen slänger 720 000 ton matavfall varje år. Det är 74 kilo per person. En tredjedel av detta uppges vara rent matsvinn. Enligt Naturvårdsverket är en stor del av den mat som slängs i butiker och restauranger fullt ätbar.
I restauranger står frukt och grönsaker för den största andelen (39 procent) av den mat som kastas. I livsmedelsbutikerna är det kött, fisk och ägg som kastas mest.
Totalt cirka 35 procent att maten som kastas är kött, fisk och ägg. Frukt och grönsaker står för 25 procent.
Fler och fler butiker gör nu särskilda ansträngningar eller deltar i projekt för att minska matsvinnet – och det har gett resultat.
Enligt Naturvårdsverket är det hos restauranger och butiker som den störst procentuella minskningen av matavfall har skett. Där har det minskat med 15–35 procent.
Sedan i höstas har Coop Forum ett projekt som kallas Knasiga grönsaker. Knasiga grönsaker går ut på att man även säljer grönsaker med skönhetsfel. Då till 25 procent lägre pris.
Initiativet till att även sälja de grönsaker som tidigare sorterats bort kom från Coop centralt. 32 butiker i landet deltar men ännu har inte Coop Kvarnen i Katrineholm fått chansen.
– Nej, det har vi inte i den här butiken, säger Robert Pihl som är butikschef.
Varför inte?
– Tillgången räcker inte till alla butiker och där utvalda butiker som i första hand får leveranser. Men det är viktigt att allt tas om hand och om det blir större volymer så kan det komma leveranser till vår butik, säger Robert Pihl.
Vad gör er butik för att minska matsvinnet?
– Vi jobbar jättehårt med beställningsrutiner där vi gör bedömningar av volymer utifrån kampanjer och säsong. Vi sänker också priset på varor med kort bäst före datum. Matsvinnet är också en kostnad så det är prioriterat från två håll, säger Robert Pihl.