Ingela Lundmark flyttade in i en lägenhet i Katrineholm, där tidigare boende rökt.
– Min lägenhet fick saneras innan jag flyttade in och målaren fick måla med nån speciell färg som var giftig och som de egentligen inte använder längre. När jag var och tittade på den först så trodde jag att hela lägenheten var målad med ljusgul färg, men det var rök.
Hyresvärden lovade att lukt och missfärgningar skulle försvinna, men ännu efter flera år luktar det, när Ingela Lundmark öppnar skåpluckor och garderober, berättar hon.
Samtidigt är det färre och färre som röker. 1989, för 30 år sedan, uppgav 27 procent av svenskarna att de rökte dagligen, mot åtta procent idag, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
Kommunala bostadsbolaget KFAB i Katrineholm lägger ungefär 100000 kronor per år på att nikotinsanera tre eller fyra rökskadade lägenheter.
– Vi behöver riva ned yttersta tapetskiktet, tapetsera om eller spärrmåla. Lukt och missfärgning sätter sig i köksskåpen också, då behöver vi måla om dem, både luckorna och inuti. Ibland får vi till och med byta vitvaror, men då är det bara missfärgning det handlar om, säger Tobias Lundqvist, fastighetschef hos KFAB.
Det är svårt att via kontrakt förbjuda någon att röka hemma. Samtidigt ska hyresgäster vårda sina lägenheter.
– Jag kan tycka att man förstört lägenheten när det är gult och luktar illa. Vi har dialog med avflyttande hyresgäster och det är några som har fått betala för omtapetsering och sanering. Det har handlat om ungefär 30000 kronor, säger Tobias Lundqvist.
KFAB skriver inte in i lägenhetskontrakten att man inte får röka.
– Vi skulle vilja, men det ska ha någon verkan också. Som det är nu kan vi inte vräka någon för att den röker, även om de har skrivit på att de inte ska röka. Försöker vi vräka blir det avslag i hyresnämnden, konstaterar Ingmar Eriksson, vd för KFAB.
Tommy Engström är förvaltare för Mälarum, ett privat bostadsbolag med 120 lägenheter i Åkers styckebruk och Mariefred.
– Vi skriver in i kontrakten att om det röks i lägenheterna kan hyresgästen få bekosta sanering. Men hittills har vi inte behövt använda det, folk verkar veta att man inte ska röka inomhus.
Han vet att det förekommer att hyresgäster ändå röker i bostäderna.
– Det är kanske lite äldre hyresgäster, som varit vana att få röka inne. Om de smygröker under fläkten kan röken komma in till grannarna. Det har hänt att vi fått klagomål om det, då har vi gått ut med meddelanden i brevlådor. Vi kan bara be dem att inte röka, men det har blivit bättre faktiskt, säger Tommy Engström.
I flera fall har hyresnämnderna i landet slagit fast, att rökning i normal omfattning är tillåten i lägenheter.
– Den lag vi hamnar i är Jordabalkens 12:e kapitel, hyreslagen. Om man ska säga upp en hyresgäst har hyresgästen som utgångspunkt besittningsskydd. Undantag finns enligt 46:e paragrafen, om hyresgästen har åsidosatt sina förpliktelser. Där hamnar det mesta när man inte skött sig, säger Bo Lundborg, tillförordnat hyresråd vid hyres- och arrendenämnden i Västerås, dit Sörmland hör.
Frågan landar i om rökningen kan anses ha skadat lägenheten.
– Som utgångspunkt får man röka, men inte skada sin lägenhet eller störa grannarna.
Det måste dock inte vara meningslöst för hyresvärdar, att skriva in rökfrihet i hyreskontraktet. Särskilda allergihus skulle kunna vara undantagna, men Bo Lundborg konstaterar, att det gäller från fall till fall.