Riksdagspolitikern Ulf Kristersson (M) från Strängnäs: "Vi blev kallade smygrasister"

Det var en nödvändighet att införa en striktare migrationspolitik, menar Ulf Kristersson (M) riksdagspolitiker från Strängnäs. Oppositionstidens första två år har dominerats av flyktingfrågan, hora-skandalen och ett allt hårdare samhällsklimat.

Sörmland2016-12-27 04:03

Med raska steg och en mapp under armen leder Ulf Kristersson (M) oss från den pampiga entrén till riksdagshuset, genom korridorerna, till den del där Moderaterna huserar.

– Jag ska inte sticka under stol med att det är roligare att regera än att vara i opposition. Jag vill tänka "vad ska jag göra åt det" istället för "vad ska jag tycka om det".

Han pekar ut gymmet på vägen.

– Har vi ett möte på kvällen så passar jag på att gå dit en stund på eftermiddagen. Det är hur bra som helst.

Som gammal gymnast är Ulf Kristersson van att träna mycket men numera är det löpning som gäller. Han tycker inte att kroppen hänger med som förr men partikollegorna som gör oss sällskap i hissen upp till kontorsvåningen har en annan bild.

– Han är rena ungdomen, skrockar Sotiris Delis (M) och pekar på Kristersson.

Kan du hjula fortfarande?

– Haha, ja det kan jag, säger Ulf Kristersson och berättar att han följer med två av sina döttrar och tränar gymnastik ibland.

De senaste två åren har han dock ägnat mest tid åt att sätta sig in i sin nya roll som ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Ulf Kristersson har haft en lång politisk karriär, bland annat som tidigare finanskommunalråd i Strängnäs och före detta socialförsäkringsminister. Sitt senaste uppdrag fick han inför valet 2014.

Enligt Kristersson har första halvan av mandatperioden också handlat om självrannsakan. För honom själv men framför allt för partiet.

– Vi har gått igenom regeringsåren, vad gjorde vi bra och vad gjorde vi dåligt?

En miss som han tycker att alla politiker gjort sig skyldiga till är att inte lyssna på svenska folket.

– Vi tenderar att hålla oss i vår bubbla och så pågår det ett helt annat samtal hemma hos folk. Det måste vi delta i, säger han och lyfter flyktingfrågan som ett tydligt exempel.

Under 2015 sökte 163 000 människor asyl i Sverige, enligt Migrationsverket.

– Så många nyanlända som inte kan språket och saknar jobb, det är klart att det är problematiskt.

Ulf Kristersson tycker att det var rätt att införa en striktare migrationspolitik.

– Det finns gränser för hur stort ansvar Sverige kan ta. Det var inte hållbart. Vi blev kallade smygrasister men vi måste prata om svåra problem annars kommer allt att brisera.

Men Ulf Kristersson säger att han inte tror på helt stängda gränser. Enligt honom är Sverige beroende av omvärlden, inte minst när det gäller export. Just Sveriges position i världen är en fråga som han önskar att alla partier, oavsett partifärg, skulle hitta en gemensam politik för.

– Vi kan tycka olika om vinster i välfärden men vi måste kunna komma överens om gemensamma spelregler för hur Sverige ska kunna vara ett starkt land och stå sig i konkurrensen i världen, säger Ulf Kristersson som avfärdar tanken på en regeringen bestående av Moderaterna och Socialdemokraterna.

Kristersson vill se världen som hoppfull och löftesrik men den senaste tiden tycker han att mycket börjat gå åt fel håll. Han syftar på Brexit-omröstningen, presidentvalet i USA och ett, enligt honom, råare samtalsklimat.

Moderaterna fick för drygt en månad sedan själva kritik för hårt språkbruk. Det efter att Delmon Haffo, landstingspolitiker i Stockholms län, hade kallat socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) för hora i en livesändning som spreds på internet. Kritiker menar att det var ett bevis på en befintlig kultur inom Moderaterna. Ulf Kristersson håller inte med.

– Jag hade inte varit med i det här partiet om det hade funnits en sådan kultur. Sedan är det illa nog att några tyckte det var okej att säga så. Det är förfärligt att någon tar in det språkbruket i politiken.

Ulf Kristersson tycker att Moderaterna har visat var de står i frågan genom att låta Delmon Haffo gå från sin post på partikansliet. Han tror inte att händelsen har skadat partiet, tvärtom har Ulf Kristersson siktet inställt på valet 2018. Efter det hoppas han att Moderaterna inte längre ska vara ett oppositionsparti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!