– Det har inte varit lätt, väldigt turbulent men också lärorikt, säger Marco Venegas.
Det verkar som att han känner alla vi möter i riksdagshuset. Marco Venegas stannar till hos de flesta, pratar en stund, skojar och skrattar innan han går vidare.
Vi slår oss ner i hans absoluta favoritsal i riksdagshuset: Templum, ett sammanträdesrum med väggarna täckta av konst och stora fönster. Venegas brukar ta sina besökare hit, berättar han. Det är utsikten över vattnet och Stockholms stadshus som är grejen.
– Det är så vackert.
Marco Venegas bor i Stockholm några dagar i veckan. Övernattningslägenheten syns från riksdagshuset men hans riktiga hem har han i Nyköping.
Venegas gjorde en lyckad valrörelse 2014 och kom in i riksdagen på personkryss. Han tog plats i arbetsutskottet och såg fram emot att jobba med arbetsmarknadsfrågor, men de första regeringsåren har dominerats av annat. Regeringskris, turerna kring Decemberöverenskommelsen och interna strider.
Miljöpartiet har fått stark kritik för att inte ta vara på sin regeringsställning, inte minst från sina egna medlemmar. I slutet på november skrev åtta tidigare språkrör att de tycker att MP har blivit ett "visionslöst etablissemangsparti". Andra har kritiserat partiet för att kompromissa för mycket och då på bekostnad av sin politik.
– Jag tycker våra medlemmar och sympatisörer har krävt mycket av oss.
För mycket?
– Vissa har till och med menat att vi ska lämna regeringen. Det är naivt att tror att vi ska vara samma parti i regeringen som vi var när vi stod på barrikaderna.
Men det är väl nu ni ska passa på?
– Hade vi 50 procentigt stöd hade det varit annorlunda. Men vi fortsätter att jobba för en klimatomställning så fort som möjligt.
Marco Venegas tycker inte att de har kompromissat för mycket utan tror att partiet har spelat roll för utgången i viktiga beslut, till exempel när det gäller migrationspolitiken.
– Jag tror att det hade blivit strängare lagar om vi inte hade suttit i regeringen. Det får vi aldrig veta men det tror jag.
Marco Venegas tycker det var rätt att skärpa migrationsreglerna eftersom rekordmånga människor, 163 000 , sökte asyl i Sverige under förra året.
– Det handlar om kapacitet. Jag kom själv som flykting -85 från Chile. Jag längtade efter att fortsätta mitt liv och jobba för att förverkliga mina drömmar. Ingen människa kommer som ett oskrivet blad, de har haft ett liv i sitt hemland. Vi kan inte bara ta emot utan att ha möjligheten att ge dem en riktig chans och förutsättningar att komma in i samhället.
2016 har varit ett stökigt år för Miljöpartiet. I april fick Mehmet Kaplan (MP) lämna sin post som bostadsminister efter att ätit middag med representanter från en turkisk högerextrem organisation. I samband med en intervju om just Kaplan vägrade MP-politikern Yasri Kahn att ta en kvinnlig reporter i hand vilket väckte stor ilska. Språkrören hängde löst inför partikongressen i maj men Gustav Fridolin fick sitta kvar medan Åsa Romson fick lämna sin plats till Isabella Lövin.
Många hoppades på en nystart efter det men i stället har de interna stridigheterna fortsatt att dominera rapporteringen kring Miljöpartiet. Fyra riksdagsledamöter, däribland Carl Schlyter och Annika Lillemets, har gått emot partilinjen i flera frågor och därför har de uppmanats att lämna sina poster. Tittar man på opinionsmätningarna har Miljöpartiet rekordlågt stöd och ligger omkring fyraprocentsspärren.
– Det är tråkigt att det blir fokus på bråk i stället för vilken politik vi vill få fram.
Hur ska ni vända det här?
– Först måste vi bli ett enat parti. Men jag hoppas och tror att partiledningen och utbrytarna ska komma överens. Det känns som att det bara kan bli enklare nu, säger Marco Venegas.