Jo, det är faktiskt stor risk för regnskurar på midsommar och i hela juni. Även om solen står som allra högst kring håller norra halvklotet fortfarande på att värmas upp efter vintern. Kall luft från norra ishavet och Grönland kan blåsa ner över svenska midsommarfirare. Något som gör att midsommarvädret varierar stort från år till år.
1935 räknas som århundradets vackraste midsommar, då det blev upp till 35 grader varmt på vissa håll i landet. Men 1987 var det bara elva grader som varmast i Stockholm och delar av Norrland fick fira midsommar kring nollstrecket.
Och regnskurar får man räkna med i hela juni, särskilt en bit in i landet. Längs med kusten är risken mindre.
För att det ska bildas regnskurar måste varma luftbubblor skapas på marken. Det är möjligt när luften värms upp olika mycket. Exempelvis i en skog blir luften inte lika varm som på ett kalhygge. Den varma luftbubblan som bildas över kalhygget stiger uppåt. Och förutsatt att det finns tillräckligt med fukt i den varma luften bildas ett moln när den kyls ner - och det börjar regna.
Havet däremot, suger upp en del av solens värme, och där finns ingen isolerad varmluft som kan sticka i väg uppåt. Det gör att risken för regn är mindre nära kusten, även om regnmolnen som bildas över land kan blåsa ut mot kusten också.
Flera faktorer påverkar givetvis vädret, exempelvis trycket. När det är högtryck sjunker luften långsamt och gör det svårare för varma luftbubblor att stiga och regnet kan utebli.
I morgon väntar dock inget högtryck. Årets midsommar ser ut att något bli kallare än normalt, med ungefär 15 grader, och - så klart - med risk för regnskurar.
KARTA: Följ midsommartrafiken!