Rättegång mot bank-vd:n inledd efter fem år

"Halleluja", utbrast rättens ordförande Åke Söderlind, när videolänken till tingssalen i Portugal äntligen fungerade och rättegången mot Sörmlands sparbanks tidigare vd Joacim Lindgren kunde inledas.

På tisdagen inleddes rättegången mot Sörmlands sparbanks tidigare vd Joacim Lindgren. Ingen bankrepresentant var på plats i rättssalen den första rättegångsdagen.

På tisdagen inleddes rättegången mot Sörmlands sparbanks tidigare vd Joacim Lindgren. Ingen bankrepresentant var på plats i rättssalen den första rättegångsdagen.

Foto: Arkiv/Jens Alvin/Luca Bruno/TT/Tomas Onebporg/SvD/TT

Sörmland2021-03-09 20:05

Ändå är den timme tingsrätten i Nyköping fick vänta ingenting i jämförelse med hur långdragen rättsprocessen mot vd:n varit: det är snart fem år sedan Sörmlands sparbank inledde utredningen av honom.

Flera åklagare har därefter haft hand om ärendet och det färdiga åtalet lämnades in för drygt ett år sedan. Men sedan kom corona-pandemin, som gjort att Joacim Lindgren, numera bosatt på Algarvekusten i Portugal, inte kunde eller inte ville resa till Sverige för rättegången. Klockan 11 tisdagen den 9 mars dök han dock upp på skärmen i tingssal 1 i Nyköping: iklädd munskydd, täckväst och svart tröja över vit skjorta.

De anklagelser som åklagaren Fredrik Ingblad, från åklagarkammaren i Västerås, riktar mot Lindgren är åtta, alla med rubriceringen trolöshet mot huvudman. Det handlar om en privat resa till Milano, en privat flygresa för honom och hustrun till och från Portugal, flera hotellvistelser i Stockholm och Göteborg med restaurangbesök, golfutrustning samt en påkostad resa till Miami, där banken enligt åklagaren betalt delar av vd:ns privata utlägg.

undefined
Fredrik Ingblad, åklagare i målet mot Joacim Lindgren.

I några fall har Lindgren, enligt åklagaren, först låtit banken betala privata restaurangbesök med vänner och sedan begärt ersättning från sina vänner för samma utlägg. Under resan till Milano kostade exempelvis fyra restaurangbesök 8 705 kronor för banken, där vännerna ersatt Lindgren för sin mat och banken betalat hela notan.

undefined
En tur till Milano och formel 1 på den legendariska Monzabanan, hör till det som åklagaren påstår att banken fick betala.

Joacim Lindgren hördes i flera timmar under tisdagen och ansattes ganska hårt av åklagaren Fredrik Ingblad. I flera fall medger Lindgren att han slarvat.

– Jag använde ena kreditkortet jag hade till både privata utlägg och bankutlägg. Det kunde ta fyra, fem, sex månader innan jag fick fakturorna och markerade vad som var privat. I efterhand inser jag att jag skulle ha lagt mer tid och energi på det. Ibland tog jag bankutgifter privat, men det har ingen letat efter. Jag har aldrig velat göra annat än rätt.

I vissa fall, som när det gäller privata flygresor, säger Joacim Lindgren direkt att det varit fel. Kanske hade resorna avbokats på grund av arbete, med följden att banken stått för nya resor. I andra fall, som när åklagaren menar att Lindgren bott på hotell tillsammans med en bankanställd kvinna, hävdar Lindgren att vistelserna inte var privata, eller minns dem inte. 

Det rör hotell i Stockholm och Göteborg, under senhösten 2015 och våren 2016. Ett dubbelrum på Sheraton gick på 14 455 kronor, med champagne, vin och middag. Hotellet mejlade senare och sa att de hittat en damring i badrummet. Lindgren svarade i mejl att ringen var hans flickväns, som skulle hämta upp den, vilket får åklagaren att påstå att hela vistelsen var privat.

Men Joacim Lindgren nekade dock bestämt till att kvinnan var hans flickvän, samt till att ha sovit med kvinnan på hotellet. Han förklarade att hon var där en stund för att se på miljön i hotellrummet, innan hon tappade ringen och lämnade hotellet.

– Det var ingen privat vistelse. Jag hade andra möten som motiverade att jag bodde på hotellet.

Lindgrens advokat, Andreas Natt och Dag, sa i sin sakframställan att Lindgren haft rätt att representera, både internt och utåt. Natt och Dag konstaterade också, att Lindgrens utgifter under åren som vd uppgår till omkring 13 miljoner kronor, att jämföra med de 120 000 kronor åklagaren åtalat för. 

Bankskandalen

Våren 2016 slog en anonym "visselblåsare" i Sörmlands sparbank larm, om vd:ns utlägg och representation.

Bankens styrelse tog in konsultfirman Ernst & Young, som inledde en mycket omfattande utredning.

Den 12 juni 2016 arbetsbefriades vd Joacim Lindgren och den 28 juni samma år sades han upp, dagen innan han skulle ha slutat själv.

Avgångsvederlaget om nio miljoner kronor frös inne.

Nu åtalas han för trolöshet mot huvudman i åtta fall, rörande omkring 121 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!