Psykologens råd: Gör barnens tankar om kriget pratbara

Var lyhörd och våga ställa öppna frågor utan långa föreläsningar. Det är barnpsykologens bästa råd för att möta barn och ungdomars oro för krig.

Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen.

Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sörmland2022-02-25 09:46

– Barnen påverkas mycket just nu. Dels genom att se vuxna påverkas och bli upprörda. Dels är krig något barn har i sitt medvetande, genom spel och bilder de tar del av på nyheter och i sociala medier.  Vi behöver vara uppmärksamma om barn visar tecken på förhöjd oro. Det gäller alla från skola, fritidsledare och andra vuxna. Och att vi vågar fråga barnen. Göra det pratbart, säger Hanna Thermaenius, psykolog på Rädda barnen.

Hon menar att vuxenvärlden just nu behöver vara extra vaksam. Inte minst på barn med tidigare erfarenheter av krig och flykt eller de med anknytning till Ryssland eller Ukraina. Som förälder är det viktigt att ta sig tid att lyssna och inte lämna sitt barn ensamt med jobbiga tankar.

undefined
Krig är något som redan finns i barns medvetande, menar Hanna Thermaenius.

– Det är viktigt att ställa öppna frågor om de hört något. En del kommer berätta massor. En del vill inte prata mer om det vilket också måste vara okej, medan andra blir tysta. Grundregeln är att vi ska låta barnens frågor styra. Inte hålla föreläsningar.

Thermaenius ser också en risk för att ryktesspridning i sociala medier kan trigga onödig oro. Och här gäller det som vuxen att inte vara fördömande, menar hon.  

– Vi vill göra barnen källkritiska. Men vi vill inte säga att allt de tar del av är falskt. Det är bra att de använder sig av alla sina medier för att få information. Guida som vuxen och visa rätt. Och uppmuntra också barnen om de delar med sig av bilder som de tagit del av, även otäcka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!