Prisregn under Sörmlandsdagen

Under pompa och ståt, och fanfar med ett kohorn, prisades sörmlänningar på Hedenlunda slott utanför Flen under fredagen.

Tre av vinnarna, Johannes Kloth Christensen, Martin Lidstrand och Lutte Berg, tillsammans med musikern Simon Stålspets som spelade fanfar med sin kohorn.

Tre av vinnarna, Johannes Kloth Christensen, Martin Lidstrand och Lutte Berg, tillsammans med musikern Simon Stålspets som spelade fanfar med sin kohorn.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Sörmland2019-10-18 16:00

Det var närmare bestämt i orangeriet intill slottet som Sörmlandsdagen arrangerades. Publiken blev välkomnade av landshövdingen Liselott Hagberg och fick ta del av ett antal föredrag, men dagens höjdpunkt var utdelningen av ett flertal priser. Först ut var den kanske tyngsta utmärkelsen av dem alla, Sörmlandsmedaljen. Utmärkelsen gick till Lutte Berg, grundaren av Flens världsorkester 2015, som var nominerad mot Bengt ”Spider” Jansson, mannen bakom Stolt mat i Sörmland.

– Underbart, tack till alla som har jobbat med det här, musikerna och alla runt omkring. Det behövs mer än en person för att få en guldmedalj, säger Lutte Berg efter medaljmottagandet. 

För två år sedan utsågs Flens världsorkester till Årets Sörmlänning och Lutte Berg är övertygad om att utmärkelserna gör att orkesterns förutsättningar framöver förbättras.

–Jag sätter inga gränser för oss, jag vet hur stor styrkan är i musiken och vad som kan hända när kulturer möts, säger Lutte Berg.

Den som fick priset som Årets Sörmlänning 2019 utsågs redan för ett par månader sedan och under Sörmlandsdagen fick entreprenören Jan Brandt motta sina hyllningar. Han ligger bakom bland annat Folkhögskolans estetiska linje, Barnens Zoo i Eskilstuna och tekniskt illustrationsprogram vid Mälardalens högskola.

Hyllades gjordes även vinnarna av årets Skapa-pris i Sörmland. Skapa är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och priset är landets största innovationspris med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. Årets Skapa-pris går till Martin Lidstrand från Nyköping som driver företaget Trifilon.

– Vi har fått lite priser tidigare men Skapa känns extra kul i och med att det handlar om pris för en viktig innovation och det är hela målsättningen med de här hållbara plasterna vi utvecklar, säger Martin Lidstrand.

Trifilon utvecklar och producerar miljövänliga plastprodukter som till stora delar innehåller hampa. Företagets produkter bidrar till mindre koldioxidutsläpp jämfört med helfossil plast. Skapa-stiftelsens andra pris, Skapa-talang, går till Gnestabon Johannes Kloth Christensen som driver företaget J.Klot of Sweden. Han har tagit fram en nyskapande och återvinningsbar ihopfällbar vattenflaska med reningsfilter.

– Mitt mål är att ta den här produkten till marknaden, vidareutveckla och ta en ledande position mellan innovation, tillgång till vatten i naturen och hållbarhet, säger Johannes Kloth Christensen.

De två sista priserna som delades ut under dagen var Sörmlands sparbanks kulturpris samt Lantbrukarnas riksförbunds pris Årets lantbruksföretagare i Sörmland. Det förstnämnda priset, värt 25 000 kronor, gick till den ideella föreningen Kolhusteatern från Hälleforsnäs.

– Det här känns jättebra! Det är en stor dag för Flens kommuns kulturliv när både vi och Flens världsorkester prisas, säger Anette Petterson, ordförande för Kolhusteatern.

Priset för Årets lantbruksföretagare i Sörmland gick till Anders Norlén som driver sin verksamhet på Kilfröslunda utanför Strängnäs. Han prisas för sin nyskapade produktion av frilandsgrönsaker, han är en av länets största inom det området.

– Det här är riktigt roligt för ibland har jag undrat vad jag har gett mig in på. Det här är en bekräftelse att fler tror på det jag gör, säger Anders Norlén.

Förutom utmärkelserna hyllades alla vinnare med en kohornsfanfar av musikern Simon Stålspets. 

Kolhusteatern fick ta emot Sörmlands sparbanks kulturpris. Föreningen representerades av Tomas Bergh, Linnea Tillman och Anette Pettersson. Med på bilden är även Sören Schelander, vd, för Sörmlands Sparbank.
Kolhusteatern fick ta emot Sörmlands sparbanks kulturpris. Föreningen representerades av Tomas Bergh, Linnea Tillman och Anette Pettersson. Med på bilden är även Sören Schelander, vd, för Sörmlands Sparbank.
Alla som prisades

De här fick priser under Sörmlandsdagen: 

Sörmlandsmedaljen: Lutte Berg, Flen, grundare av Flens världsorkester.

Skapa-priset: Martin Lidstrand, Nyköping, grundare av företaget Trifilon.

Skapa-talang: Johannes Kloth Christensen, Gnesta, grundare av företaget J.Klot of Sweden.

Årets Sörmlänning: Jan Brandt, Eskilstuna.

Sörmlands sparbanks kulturpris: Kolhusteatern, Hälleforsnäs.

Årets lantbruksföretagare:  Anders Norlén, Kilfröslunda, Strängnäs. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!