Kuriren har vid flera tillfällen skrivit om de eskalerande problemen med nätdroger.
Drogerna beställs på olika hemsidor eller i chattrum. Det finns en mängd drogbutiker på internet. Över 800 hade kartlagts fram till 2013. Många saluförs också som helt lagliga.
– Men det är helt fel, säger polisens informationschef Fredrik Wallén.
Däremot stämmer det att nätdrogerna inte alltid är narkotikaklassade i Sverige. Tillverkarna kan nämligen enkelt modifiera och döpa om en drog så fort den blir narkotikaklassad. Därför tror många, både vuxna och ungdomar, att polisen inte kan göra något åt nätdrogerna.
– Bara för att en drog inte är narkotikaklassad betyder det inte att den är laglig.
Polisen kan beslagta en nätdrog med rusgivande effekter ändå. Då kan brott rapporteras med hänvisning till lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor.
– Man kan få fängelse även för det. Men straffen är lägre. Däremot har vi samma möjlighet att beslagta varor.
Nätdrogerna är vanligen syntetiskt framställda och består ofta av en blandning av olika, inte alltid kända, preparat. Därför uppstår också problem när någon som använt nätdroger behöver hjälp med avgiftning. När personalen inte vet vilka substanser patienten har fått i sig blir det också svårare att behandla.
– Eftersom man inte riktigt vet vad de innehåller så vet man inte heller hur de slår och man vet inte när man tar en dödlig dos, säger Fredrik Wallén.
Nätdrogerna florerar främst bland unga och många känner till fenomenet oavsett om de själva använt droger.
– Ofta blir det en snackis bland ungdomar. Om man har sett nätdroger hanteras, till exempel på en fest, eller om man hört någon snacka om nätdroger kan man tipsa oss.
Enklast är att ringa 114 14 och lämna tipset muntligt, men det går också bra att mejla eller skicka brev.