I måndags eftermiddag samlades ett tiotal poliser, tullpersonal och kronofogdemyndigheten vid Hemgårdsområdet väster om E4 i Nyköping. Med en lastbilsscanner kontrollerade de lastbilar som passerade.
– Vi tittar på det som avviker från det normala. Då vill vi gå ut och kontrollera. Det kan finnas en jätterimlig förklaring eller så är något märkligt, säger Lovisa på Tullverket.
Hon tittar på röntgenbilden över en lastbil och visar ett mörkt parti i släpvagnen. Det har hon inte sett tidigare.
– Saker kan gömmas i lasten eller i konstruktionen på själva lastbilen. Man kan leta efter alltifrån något väldigt litet till större volymer av cigaretter, alkohol, narkotika och vapen. Det är väldigt svårt för oss att se något litet på den här bilden, säger hon.
Verktyget är effektivt för att kontrollera inkommande fordon. En stor arm fälls ut som en båge från ett lastbilschassi och scannar sedan fordonet bredvid. Som en bagageröntgen på flygplatser scannar den hela ekipaget, och via röntgenbilder ser man vad som gömmer sig inne i lasten.
Tullen är ute efter punktskattepliktiga varor som alkohol, cigaretter, tobak och diesel. Det är tillåtet att ta med sig mindre mängder för eget bruk in i Sverige, men när det är illegalt insmugglat eller för kommersiellt bruk är det olagligt.
– Chaufförerna säger alltid att det är för personligt bruk, att det ska vara fest och så vidare. Du får ta med dig alkohol för personligt bruk men inte köpa till någon annan. Sedan ska det vara en rimlig mängd, säger Joakim Olsson, gruppchef på Tullverket i Nyköping.
Polisen genomför å sin sida kör- och vilokontroller, kontrollerar beskaffenhet och fraktsedlar.
Samarbetet mellan Polisen och Tullverket är viktigt för att de båda ska få tillgång till alla verktyg. Tullpersonalen kan gå in i fordon och kontrollera lasten medan polisen kan göra husrannsakan om det behövs, främst vid narkotikaärenden.
– Vi uppskattar att ha tullen med oss enormt mycket, och att ha tullen här i närheten är otroligt värdefullt för oss. Vi kan hela tiden utnyttja varandras kompetenser, säger Calle Ekberg, gruppchef för trafikpolisen i Nyköping.
Kontrollen inleddes vid 16 tiden på måndagen och höll på till midnatt.
– Bilarna står på rad och väntar på att bli röntgade. E4 är ju en pulsåder och de flesta som ska till Stockholm rör sig förbi Nyköping, säger Calle Ekberg.
Han var riktig nöjd med hur kontrollen genomfördes.
– Det blev en jättebra kväll, tullen scannade totalt 22 långtradare. Det gav dock inget resultat men det ger bra signaler för de som åker på E4 att rätt som det är så står vi där.
Rent polisiärt gav kontrollen desto mer.
– Vi gjorde 16 kör- och vilokontroller. Så många vet jag inte om jag har varit med om någon gång, vi brukar göra 40–45 stycken på en månad. Sex fick böter av olika slag. En dansk förare hade inget förarkort som registrerade kör- och vilotider och den totala arbetstiden per vecka, säger Calle Ekberg.
Är det ett allvarligt brott?
– Ja, han kan ha kört betydligt mer än de timmar han får köra, han fick parkera lastbilen. Vi hade ett företag vars förare hade tagit sin veckovila två gånger i hytten. De ska inte bo i hytten utan ta sin vila någon annanstans vilket kostade företaget 40 000 kronor i sanktionsavgift via Transportstyrelsen.
Hur länge hade han bott i lastbilen?
– Jag vet inte hur många veckor han har bott i lastbilen men åtminstone mer än två veckor.