Mannen som är 30-årsåldern kom i augusti i fjol att misstänkas för två fall av sexuellt ofredande, av två unga kvinnor som arbetar på olika butiker på Tuna Park. Brotten inträffade samma dag.
Kvinnorna har var för sig vittnat om att mannen avsiktligt visade sin snopp i samband med att han provade byxor, och fick hjälp i provhytter.
Den lediga polisen ska först ha gått in i en butik i köpcentrumet för att titta på jeans när en butiksanställd frågade om han ville ha hjälp.
"Han svarade att han var lite osäker på vilken modell han ville ha då han inte brukade ha jeans", berättar hon i förhör.
Kvinnan hjälpte mannen att hitta några jeans att prova.
När hon återvände till provhytten för att höra om han var nöjd såg hon att mannen inte dragit igen draperiet i provhytten ordentligt – och dessutom var helt naken från midjan och nedåt.
Inget av de sex par han testade ska varit bra. Vid ett tillfälle, när kvinnan skulle sticka in ett par jeans ska han ha dragit bort skynket och kom att stå vänd mot henne.
Senare samma dag gick mannen in i en ny butik i samma köpcentrum – där ytterligare en butiksanställd var med om en liknade upplevelse.
Hon noterade också att draperiet inte drogs igen och hon tvingades se mannen naken från midjan och nedåt vid två tillfällen. I ett förhör berättar hon hur mannen stått i öppningen till provrummet, dragit ner jeansen och visat sin erigerade penis.
Mannen som förnekar brott hade inga kalsonger på sig vid besöket på Tuna Park, vilket han själv förklarat med att det var sommar och varmt. Eskilstuna tingsrätt finner dock det som ett udda och avvikande beteende att inte bära underkläder när man går in i en butik och bestämmer sig för att prova kläder på underkroppen. Tingsrätten bedömer även att de båda målsägarna är trovärdiga när de redogör för respektive händelse.
För att bevisa sin oskuld har mannen och hans försvarare bland annat åberopat bilder som visar att draperiet till den senare provhytten inte slöt tätt. Rätten anser dock att den händelse som målsägaren vittnat om handlar om något annat än ett defekt draperi och godtar därför inte förklaringen.
Mannen döms nu för två fall av sexuellt ofredande.
Då den misstänkte mannen är anställd som polis vid Polismyndigheten har förundersökningen bedrivits vid Särskilda åklagarkammaren.
Trots att brotten skedde på mannens fritid får det konsekvenser för hans yrkesliv.
Polismyndighetens personalansvarsnämnd har i ett yttrande till Eskilstuna tingsrätt meddelat att Eskilstunabon kommer att skiljas från sina anställning om han fälls för båda brotten – vilket nu är fallet. Om han bara skulle ha dömts för det ena sexuella ofredandet skulle han ha fått jobba kvar.
Hur personalansvarsnämnden resonerat för att komma fram till den slutsatsen framgår inte av yttrandet.
De två målsägarna har i förhör berättat att de chockades och kände stort obehag av mannens agerande och att arbetsglädjen och tryggheten på jobbet påverkats negativt.
Mannen döms nu till att betala 80 dagsböter á 350 kronor. Han ska även betala skadestånd till kvinnorna, 10 000 kronor till den ena och 15 600 kronor till den andra samt en avgift på 1 000 kronor till brottsofferfonden.