Det var i torsdags som socialtjänsten i Göteborg meddelade attrymde då hemifrån, eftersom de trivs i sitt familjehem och vill inte flytta.
– Killarna har nu kommit hem men de är jätterädda, sa deras familjehemsmamma Lotta Berg under onsdagsförmiddagen.
Inget barn kan flyttas utan att det finns ett skriftligt placeringsbeslut och därmed trodde Lotta Berg att de skulle få stanna tills ett sådant beslut tagits. Hon lyckades därför övertala pojkarna att komma hem. För något placeringsbeslut hade inte kommit.
– Socialen har agerat jättetokigt. De har fortfarande inte frågat hur barnen mår. De har bara skickat ett sms och frågat om jag har hört något från ungdomarna, sade Lotta Berg innan tvångshämtningen.
Men under onsdagseftermiddagen fick Lotta Berg plötsligt ett desperat telefonsamtal från en av pojkarna som sa att polisen var hemma hos dem för hämta dem och köra dem till Göteborg.
– De har bara varit där och tagit dem och satt dem i bilen, säger Lotta Berg.
Enligt barnens gode man, Alf Svensson, var det två socialsekreterare som tog med barnen i bilen. Polisen fanns också med vid hämtningen som skedde när barnen var ensamma hemma. Socialsekreterarna uppgav att barnen skulle omplaceras enligt Lagen om vård av unga (LVU). Då har de rätt att hämta barnen omgående.
– Då kan omhändertagande ske omgående, säger Pia Andersson, områdeschef för ensamkommande barn och unga i Eskilstuna.
– De säger att det är för farligt att bo kvar i den här staden. Det är orsaken till LVU, säger Lotta Berg.
Enligt Pia Andersson på socialförvaltningen i Eskilstuna räcker det inte med att den ansvariga kommunens socialnämnd informerar om en flytt av barn via telefon eller sms. Det räknas alltså inte som placeringsbeslut.
Men när det gäller LVU kan allt ske snabbt och då kan man till och med hämta barnen utan att först underrätta föräldrar eller i det här fallet barnens gode man.
– Men då brukar det handla om att barnen riskerar att utsättas för våld, säger Pia Andersson.
– Alla flyttningar föranleder både en utredning och ett skriftligt placeringsbeslut. Sen är det lite olika utredning beroende på skälet. Men det är den placerande kommunen som har ansvaret, fortsätter hon.
Därmed kan alltså inte socialnämnden i den kommun som pojkarna bor i påverka pojkarnas situation.
Lotta Berg hoppas på att det går att göra ett byte så att den sörmländska kommun där hon bor kan ta över ansvaret från Göteborgs kommun. Då krävs dock att Göteborgs kommun skickar en förfrågan till den berörda socialnämnden.
– Bollen ligger hos Göteborg. De ska göra utredningen och de ska fråga de här barnen om vad de vill, säger Pia Andersson.
Socialnämnden i Göteborg kan dock besluta att barnen ska flyttas även om det går emot pojkarnas vilja. Men beslutet kan alltid överklagas av barnens gode man.
Och överklaga kommer barnens gode man att göra.
– Jag kommer att kontakta IVO för att få en granskning av beslutet. Jag kommer även att begära att pojkarna får komma tillbaka, säger barnens gode man Alf Svensson.