Personalsituationen är fortfarande olöst

Arvodesaffären, regionbildning och kommuner som vill bryta sig ur landstinget. Det har varit fyra händelserika år i landstinget. Men av de vallöften Åsa Kullgren (S) gav 2010 är det fortfarande ett som är svårlöst: personalsituationen.

SÖRMLAND2014-08-18 08:41

Inför valet 2010 avslöjade SN och Eskilstuna-Kuriren Arvodesaffären, hur landstingspolitiker i slutna rum gjort upp om hur arvoden dem emellan ska fördelas. Utan insyn och utan att besluten togs i laga ordning.

Det var en bomb som briserade och gjorde att dåvarande landstingsrådet Jörgen Danielsson (S) avgick bara någon vecka före valet.

Det innebar att Åsa Kullgren fick ta över.

Bland det första hon gjorde var att säga ja till en förändring av avgångsvederlagen för politiker, vilket gjorde att Jörgen Danielsson kunde kvittera ut drygt 300 000 kronor under ett halvår trots att han självmant avgått.

Arvodesaffären sträckte sig över år och ledde till polisförhör och åtal, men ingen dömdes.

Revisorerna kritiserade landstingspolitikerna, sörmlänningar protesterade utanför landstingshuset vintern och våren 2011, politikerna fick klä skott och hukade inne i landstingshuset och landstinget anlitade PR-konsulter.

– Vi har haft ett system som inte varit sunt, sa Åsa Kullgren och lovade att städa upp.

När efterdyningarna av Arvodesaffären lagt sig var det dags för regionfrågan. Sörmland skulle ingå i en större region med Örebro och Västmanland tyckte Åsa Kullgren.

Kommunpolitiker i framför allt södra Sörmland undrade vad man hade gemensamt med norra Närke. Och läkare på Nyköpings lasarett tyckte att Sörmland kunde delas och att södra Sörmland kan bilda region med Östergötland.

Det blev aldrig någon regionbildning. Frågan är i dag iskall.

Men det hade väckt Trosa och Gnesta kommuner, som fiskade efter folkligt stöd att bilda region med Stockholm.

Det skulle i sin tur få stora konsekvenser för sjukvården i Sörmland och i synnerhet för Nyköpings lasarett. I ett huj riskerade patient- och skatteunderlaget minska dramatiskt (i Trosa och Gnesta bor det cirka 22 000 personer).

Invånarna i Trosa kommun sa nej.

Den allt överskuggade de senaste två åren har varit tillgången på vårdplatser och personal. I dag är det nästan 200 fler anställda inom landstinget än 2010 (landstinget delårsrapport 2014).

Trots det tvingas Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett stänga vårdplatser på grund av personalbrist. Och det drabbar patienterna - vårdköerna växer.

Kostnaden för hyrpersonal har på fyra år ökat med närmare 55 miljoner kronor (40 procent).

Samtidigt ökar sjukfrånvaron bland personalen.

Hur personal- och vårdplatssituationen ska lösas är landstingsvalets viktigaste fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om