– Syftet med resan är att hela personalgruppen ska få möjlighet att få arbeta med förbättringsarbete utanför arbetsplatsen och då ville man kombinera det med studiebesök i ett annat land, säger Elisabet Lundevall, chef för kirurgidivisionen i Landstinget Sörmland.
Studiebesöket ska man göra på kirurgkliniken på Evangelismos General Hospital i Aten. Att man har valt att besöka just Grekland och det här sjukhuset har en naturlig förklaring:
– En av kirurgerna kommer från Grekland och det underlättade att han hade kontakter på sjukhuset.
Kirurgpersonalen kommer att vara borta i en vecka och Elisabet Lundevall säger att de har ett ambitiöst program. Schemat, som Eskilstuna-Kuriren tagit del av, visar på full aktivitet. En eftermiddag har dock avsatts för sightseeing.
Ledningsgruppen på kirurgkliniken, som består av runt tio personer, åker ner först. Avresan sker den 11 maj. Efter två dagar ansluter sedan de andra. Det handlar om cirka 50 personer – undersköterskor, sjuksköterskor, medicinska sekreterare och läkare. Det är en stor del av personalstyrkan på Mälarsjukhusets kirurgklinik.
– Men vi kommer att ha full operationsverksamhet hemma ändå. En del personal är kvar hemma, säger Elisabet Lundevall.
Vad hoppas ni på att få ut av studiebesöket?
– Man vill se exempel på hur sjukvård kan bedrivas under andra förutsättningar och knyta kontakter. En bieffekt som vi hoppas också på är att det kan leda till rekryteringar från Grekland.
I övrigt ska resan ge bra förutsättningar för att förbättra vården på Mälarsjukhuset.
Måste man åka till Grekland för att uppnå de målen?
– Det finns många sätt att att bedriva utvecklingsarbete på. Det här är ett sätt som man på kliniken velat göra det på. Det är viktigt att få vara i en miljö som kan ge nya impulser.
Vad kostar resan?
– 10 000 per person. Då ingår resa, logi och en gemensam middag, säger Elisabet Lundevall.
Men resan kommer inte att belasta landstingsbudgeten, lovar hon.
– Det här är inte pengar som kommer från sjukvårdsbudgeten utan från ett konto med externa medel som förfogas av kirurgkliniken. Det är pengar som man under flera år fått in genom olika typer av projekt som vi deltagit i, utvecklingsarbete och forskning.
Varifrån har man fått pengarna till de projekten?
– Oftast från företag som bedriver forskning.
Är det vanligt att man har sådana konton?
– Det förekommer. Och de ger ibland ett visst överskott. Tanken är att de här pengarna ska användas till kompetensutveckling och utbildningsinsatser. De har varit en förutsättning för att resan kan bli av.
Beslutet om hur pengarna ska användas har fattats inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.