Pandemin tvingar fram stora digitala kliv framåt

Under tre månader har användningen av de digitala verktygen i Katrineholms kommun ökat med 1205 procent. "Medarbetarna tycker att det är helt fantastiskt", säger Andreas Peterzén, digitaliseringschef i Katrineholms kommun.

Andreas Peterzén, Peter Palmebäck och Andreas Gerhardsen är överens - coronapandemin har tagit den digitala utvecklingen framåt.

Andreas Peterzén, Peter Palmebäck och Andreas Gerhardsen är överens - coronapandemin har tagit den digitala utvecklingen framåt.

Foto: Arkivbilder

Sörmland2020-05-19 07:43

Att mötas digitalt har blivit ett måste under coronapandemi, när medarbetare tvingas jobba hemma eller avstå från att förflytta sig. Krisen har lett till förändring. 

– Alla digitala verktyg har fått ett jätteuppsving, även om verktygen i sig inte är nya. De har funnits under en längre tid. Men vi har inte använt dem, säger Andreas Peterzén.

Andreas Gerhardsen, digitaliseringsledare i Eskilstuna kommun, håller med. 

– Det handlar om en beteendeförändring, kopplad till redan befintliga lösningar, säger han.

Främst har användningen av tjänsten Teams ökat, vilken används till bland annat onlinemöten.

– Många har insett hur mycket tid man sparar. Medarbetarna är utspridda och det försvinner en del tid när folk tar sig till och från mötena, säger Andreas Peterzén.

Mötena har dessutom blivit mer effektiva.

– Det tar några minuter innan fysiska möten kommer igång och man pratar lite i munnen på varandra. Här börjar mötet en viss tid och man kommer inte med onödiga kommentarer. Börjar man prata i munnen på varandra på ett onlinemöte hör ingen någonting. Själva mötesstrukturen har också förändrats, säger Peterzén.

Bildningsförvaltningen i Katrineholm har, enligt Peterzén, arbetat länge för att få medarbetarna att använda de digitala verktygen. 

– Sedan kom coronan och på några dagar anammade alla verktygen, säger han.

– Jag tror i och för sig att vi hade modet att ta steget innan, men med krisen tvingades vi till innovation, för att tillgodose behov som uppstod plötsligt, säger Andreas Gerhardsen.

Peter Palmebäck, IT-chef i Nyköpings kommun, tror att det nya arbetssättet kommer att leva vidare, även efter corona.

– Många kommer att inse att det inte var så tokigt. Visst kommer vi att ha fortsatt behov av fysiska möten, men man har en betydligt snabbare ställtid digitalt. Med bara några klick bort är man på plats, säger han.

Andreas Gerhardsen tror att det finns risk för en liten gummisnoddseffekt efter corona.

– Jag är ju lite partisk eftersom hela min roll går ut på att vi inte ska gå tillbaka. Därför är det väldigt viktigt att vi tar tillfället i akt och bibehåller den utveckling som skett, säger han.

I Katrineholm har man även sett stora fördelar med distansundervisningen.

– Jag tror att det här har öppnat för nya möjligheter i framtiden, säger Peterzén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!