Pandemilagen tvingar handel och gym att stoppa trängsel

Den nya pandemilagen ställer nya krav och gör det i sista hand möjligt att stänga gallerior och andra verksamheter.

Uppmaningar om att hålla avstånd är vi vana vid. Men nu finns även en lag som ska tvinga exempelvis butiker att stoppa trängsel.

Uppmaningar om att hålla avstånd är vi vana vid. Men nu finns även en lag som ska tvinga exempelvis butiker att stoppa trängsel.

Foto: Johannes Tångeberg

Sörmland2021-01-10 17:42

Från och med den 10 januari gäller den nya, tillfälliga pandemilagen. Lagen gör det möjligt för regering och myndigheter att utförda bindande smittskyddsåtgärder. Till exempel för att begränsa trängsel i köpcentra eller på gym. Som en sista åtgärd finns möjligheten att stänga verksamheter helt.

Exakt vilka konsekvenser pandemilagen får, och hur mycket den bidrar till att begränsa smittspridningen, återstår att se. Lagen är flexibel, och därför kan det komma nya förordningar kopplade till den. Klart är att det från och med nu finns en föreskrift om hur många som samtidigt får vistas inomhus på handelsplatser, gym och badhus. Här gäller en regel om 10 kvadratmeter per person.

Dessutom gäller en gräns på åtta personer även vid privata tillställningar i hyrda lokaler.

Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo menar att lagen ytterligare inskärper allvaret i situationen.

– Jag tror att den största betydelsen blir att man tydliggör för människor att det här är allvar. 

Hur pass radikala åtgärder som behövs framöver beror på hur smittspridningen utvecklas, enligt Mäkitalo.

Smittskyddsläkaren anser att man bör avstå från att idrotta inomhus. När folk blir andfådda ökar risken för smitta, påpekar han.

– Man kan tycka att man borde vara utomhus och motionera.

Från smittspårningsarbetet vet man att smitta sprids just vid idrott inomhus, men även på fester, arbetsplatser och i hemmen, påpekar Mäkitalo. Även om den nya lagen knappast torde ha någon påverkan på situation i människors hem eller på arbetsplatser, kan den alltså användas för att stoppa trängsel på idrottsanläggningar, gym och privata fester.

Covid-19-lagen kritiserades redan innan den klubbades för att den inte innehåller något om kompensation till företag som drabbas av hårdare regler eller av stängningar. Det var också något som Bengt Jansson, verksamhetsledare för Nysam, där bland annat Nyköpings gallerior ingår, påpekade kort efter att lagen hade klubbats.

– Det måste finnas ersättning kopplad till nedstängningar, säger han.

Emelie Gard, ordförande för Position Eskilstuna där många av stadens butiker är medlemmar, understryker att det redan vidtagits många åtgärder för att förhindra smittspridning.

undefined
Emelie Gard, ordförande för Position Eskilstuna.

– Våra medlemmar har ju levt med pandemin och med rekommendationerna länge nu, så även om det inte har varit en lag så har man jobbat med att minska smittan, säger hon. 

Butiker har redan före lagen ansträngt sig för att undvika trängsel, infört begränsningar av hur många som får vistas i butiken samtidigt och erbjudit service utomhus, exemplifierar Emelie Gard.

Mot den bakgrunden tror Emelie Gard att många redan är väl rustade inför de nya, tydligare reglerna om maxantalet besökare.

– Men nu är det en lag och det kan bli påföljder om man inte följer den. Så visst kommer man att titta på det här ett varv till. Men jag skulle vilja säga att våra medlemmar tagit det här på största allvar redan.

Det är länsstyrelsen som fått i uppdrag att sköta tillsynen av den nya lagen.

– Verksamheterna ska i första hand frivilligt rätta till de brister som påpekas. Vi kommer i första hand att informera och ge stöd och råd för att verksamheterna ska göra rätt. Men det kan också bli aktuellt med mer tvingande åtgärder. I extrema fall finns möjlighet att besluta om stängning av verksamheter, säger landshövding Beatrice Ask i ett pressmeddelande. 

Pandemilagen

Syftet med den tillfälliga lagen är att ge regeringen och andra myndigheter utökade möjligheter att införa åtgärder, utan att begränsa verksamheter som kan genomföras smittsäkert.

Regeringen kan besluta om begränsade öppettider eller hur många personer som får vistas i en lokal eller plats. I mycket allvarliga fall kan verksamheter helt stängas ned eller av.

Källa: TT/Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!