Ovanligt åtal om kränkning på nätet

På sin blogg hängde en sörmländsk man ut en misstänkt brottsling med namn och bild. Nu är bloggaren själv åtalad, misstänkt för brott mot personuppgiftslagen (PUL). Juridisk expertis välkomnar åtalet. PUL används för sällan, anser de.

pul.jpg

pul.jpg

Foto:

SÖRMLAND2014-09-22 06:00

På senare år har det i media blivit allt vanligare med berättelser om människor som har utsatts för kränkningar på internet.

Skolor har slagit larm om att elever utsätter andra elever för kränkande omdömen på olika populära hemsidor. I andra fall har människor berättat om sin skräck inför risken att drabbas av repressalier sedan de hängts ut som brottslingar.

Trots utvecklingen är det sällsynt att kränkningarna får något rättsligt efterspel. I och för sig görs det flera tusen polisanmälningar om förtal varje år. Men anmälningar leder sällan hela vägen till åtal.

En förklaring är att ribban är hög när det gäller att väcka åtal för just förtal. Det ska vara "påkallat från allmän synpunkt", för att en åklagare ska gå hela vägen.

En del av kränkningarna skulle i stället kunna leda till ett åtal om brott mot personuppgiftslagen (PUL). Det förekommer dock nästan aldrig. Från 2008 till augusti 2014 har det endast väckts fem åtal för brott mot PUL i hela Sverige.

Antalet borde vara högre, anser juridisk expertis som SN har varit i kontakt med.

– Med tanke på att många människor känner sig utsatta för kränkningar på nätet, så kan man förvänta sig ett högre antal. Problemet finns ju där ute, säger Sebastian Caiceda Gordh, utredningsansvarig på Juridikinstitutet, som arbetar med frågor om tryckfrihet och internet.

Martin Brinnen, jurist på Datainspektionen, är av samma uppfattning.

Varför väcks det då inte fler åtal om brott mot PUL? Martin Brinnen och Sebastian Caiceda Gordh tror att det handlar om bristande kunskap, både hos allmänheten och hos polisen.

För det första görs det få polisanmälningar om brott mot PUL. Det handlar om ett 100-tal per år. Vilket kan ställas i relation till de tusentals anmälningar om förtal som görs varje år.

– Det tyder på att allmänheten inte vet att de kan göra en polisanmälan med denna brottsrubricering, säger Sebastian Caiceda Gordh.

– Sedan tror vi att det finns en viss kunskapsbrist inom rättsväsendet. Under senare år har vi rest runt och informerat om lagen på olika myndigheter, säger Martin Brinnen.

Eftersom det väcks så få åtal om brott mot personuppgiftslagen kommer de med spänning att ta del av hur domstolen ställer sig till åtalet mot den sörmländska bloggare som hängt ut en misstänkt brottsling.

– Det finns aspekter av det här åtalet som är extra intressanta. Som var gränsen för journalistiska ändamål går, säger Sebastian Caiceda Gordh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om