Ja du läste rätt. Läkarnas arbetstid är inte anpassad till när verksamheten, alltså när patienterna behöver dem. I stället har många landsting förlagt den ordinarie arbetstiden för läkare till dagtid, 7–17 vardagar eller mellan 17–21, trots att verksamheten pågår dygnet runt, året om. Så också i Sörmland.
All arbetad tid utanför ordinarie tid är jourtid. Jourtid som ska kompenseras med pengar eller ledighet – i många fall dubbelt upp. Och läkarna tar främst ut komptiden i ledig tid, inte i pengar. I Sörmland uppmanar man till och med läkarna att ta ut 80 procent av all jourtid i ledighet.
Det går ut över verksamheten, det vill säga patienterna, menar Svenskt näringsliv. För ju högre uttag i ledig tid, desto färre läkare jobbar dagtid. Det leder till att fler läkartjänster krävs för att kompensera de jourlediga läkarna, för att klara verksamheten. Den onda spiralen är i gång.
Själva kompledigheten tar läkarna ofta ut när de själva vill, men inte alltid när det passar verksamheten. I Sörmland är det upp till varje verksamhetschef att bestämma.
Systemet med läkarnas arbetstid leder i sig till problem i hela vårdkedjan enligt Svensk näringslivs analys. Mottagningar får långa köer, operationstider fördröjs, remisser tar lång tid att hitta fram och diagnoser drar ut på tiden. För att klara vården skenar kostnaderna för utomlänsvården och hyrläkare. På tre år har kostnaderna för detta enbart i Sörmland ökat med 176 miljoner.
Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor på Svenskt näringsliv, menar att problemet inte bara beror på avtalet.
– Redan med befintliga avtal skulle till exempel fler operationer kunna göras med en bättre styrning där jourkompensation endast får tas ut när behovet av läkarnas tjänster är lågt, säger han.
Men om avtalen förändras skulle resurseffektiviteten kunna förbättras ytterligare menar han.
– Att det ser ut som det gör är således både en avtalsfråga och en fråga om tradition och en rädsla att tappa läkare om förmånerna försvinner.
Finns det läkarbrist i Sverige?
– Nej, i första hand handlar det om dåligt resursutnyttjande av de läkare vi har, en tillgänglighetsbrist, säger Anders Morin.
Varför ser det ut så här?
– Läkarprofessionen har en stark ställning och jag tror att om landstingen försöker skärpa kraven på förändrade arbetstider riskerar de att tappa läkare
Vad skulle alternativet kunna vara?
– Jag tror att landstingen måste samverka mer med varandra. De måste komma överens och i förlängningen bör nog avtalen ses över, även om möjligheterna till förändringar inom gällande avtal är fullt möjliga.