Olagligt ålfiske upptäckt utanför Nyköping

Trots att ålen är kraftigt hotad av utrotning och trots att det är olagligt fortsätter fisket av ål. För drygt en vecka sedan hittade Kustbevakningen sex ålryssjor längs med Sörmlandskusten.

SÖRMLAND2014-10-13 05:00

Ålfiske är förbjudet sedan 2007 eftersom de ålar som finns kvar bara är en spillra av det bestånd som fanns för 50 år sedan. Särskilt alarmerande är att det finns så få unga ålar kvar.

Men trots detta fortsätter folk att fiska ålar längs med den svenska kusten. Så sent som för en dryg vecka sedan hittade Kustbevakningen sex ålryssjor i Sillöfjärden norr om Hummelvik i Nyköpings kommun. Dessutom hittades två ålsumpar med levande ål.

Ålen släpptes ut i havet, en anmälan om brott mot fiskelagen upprättades och redskapen togs i beslag. I ett flöte lämnade Kustbevakningen en inplastad lapp med information om vart utrustningen fördes och varför samt kontaktuppgifter om vem ägaren kan vända sig till.

– Men det är inte så troligt att någon hör av sig eftersom det är olagligt fiske, säger Henrik Lundh, stationschef vid Kustbevakningen i Oxelösund.

I somras gjorde Kustbevakningen fler beslag. I slutet av augusti när patrullen från Oxelösund var ute hittade de av en slump 28 ålryssjor vid en ö i inloppet till Bråviken, på Östgötasidan.

Fyndet i Nyköping, däremot, gjordes efter ett tips från allmänheten och Kustbevakningen tar gärna emot tips om någon ser något som ser misstänkt ut.

Längs med Sörmlandskusten finns bara fyra fiskare som har tillstånd att fiska ål. De som har tillstånd är de som har fiskat ål en längre tid. När de slutar går tillståndet inte vidare till någon annan.

– Det är ett sätt att fasa ut ålfisket eftersom ålen är akut hotad. Det är så väldigt lite ålyngel som kommer tillbaka från Sargasso, säger Jimmy Blom länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Sörmland.

Ålynglen föds i Sargassohavet och kommer till Europa när de är små. Efter ett antal år i exempelvis svenska vatten simmar den vuxna ålen tillbaka till Sargasso för att para sig innan den sedan dör. Eftersom ålen kan bli gammal så tar det lång tid innan en minskning i beståndet märks bland de stora ålarna. Det är en anledning till att tjuvfiske fortfarande pågår, trots de sorgliga utsikterna för ålens framtid, tror Jimmy Blom.

– Folk har nog hört att det går dåligt för ålen, men de tänker väl att de får lika mycket ål som de brukar få. Men det är rekryteringen från Sargasso som går dåligt och det tar många, många år innan det slår igenom på vuxen ål. Tillbakavandringen från Sargasso är, enligt vissa forskare, ungefär en procent av historiska nivåer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!