Kollektivtrafikmyndigheten meddelade i onsdags tilldelningsbeslut i upphandlingen av serviceresor i Sörmland. Trafikstarten är planerad till den 1 januari 2017 och avtalen gäller tre år med möjlighet till högst ett års förlängning. Fördelat över tre år är upphandlingen värd cirka 310 miljoner kronor.
Serviceresorna har under innevarande avtalsperiod fått kritik och i de nya avtalen ställs överlag högre krav inom flera områden.
– Dels är det ett större fokus på förare och utbildning. Innan man har sitt första köruppdrag ska man förutom den taxiförarlegitimation som man ska ha också genomgå en förarcertifiering, säger Katarina Olsson, verksamhetschef vid Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet som har skött upphandlingen.
Underentreprenörer ska anmälas i förväg och godkännas av myndigheten. Det finns även en uppstartsplan.
– Man stämmer av kontinuerligt under uppstarten så att den blir så bra som möjligt, säger Katarina Olsson.
Varför tillämpar man lägsta pris som utvärderingsgrund?
– I själva utvärderingen är det flera steg. I det första steget kontrolleras att alla leverantörer uppfyller alla krav som vi har ställt i förfrågningsunderlaget. När man passerat det steget prövar man om anbudet överensstämmer med de krav som ställs och om det baseras på de förutsättningar eller avtalsvillkor som man har. Har man passerat de nålsögonen är det lägstapris.
I Eskilstuna vanns upphandlingen av AB Trendtaxi som har förklarat sig kunna ställa upp med 56 fordon. Anbudets pris uppgick till 38,8 miljoner kronor.
I Strängnäs vann Keolis Sverige AB med ett anbudspris på 5,8 miljoner kronor och i Katrineholm Taxi Kurir Uppsala AB med ett anbudspris på 9,6 miljoner kronor.
I Vingåker gick tilldelningen till Högstad produktion AB med anbudspriset 5 miljoner kronor.
VTV Transport och Taxi AB vann upphandlingen i Gnesta med anbudspriset 3,6 miljoner kronor, i Trosa med anbudspriset 3 miljoner kronor och i Oxelösund med anbudspriset 1,8 miljoner kronor.
Företaget K-holm Vård o Omsorg AB fick tilldelningen i Nyköping med anbudspriset 15,5 miljoner kronor och i Flen med anbudspriset 6,1 miljoner kronor.
K-holm Vård o Omsorg AB ägs av Usnija Salimovic. Hon är hustru till Sultan Salimovic som äger Nävertorps specialtransport AB. Nävertorp är det bolag som för närvarande kör färdtjänst i länets samtliga kommuner utom Strängnäs. Nävertorp kör även sjukresor i hela länet.
Usnija Salimovic tror att serviceresorna kommer att fungera bättre med hennes bolag än vad de har gjort med Nävertorp.
– Jag tror att det kommer att bli mycket bättre för att det är någonting som jag själv och mitt bolag har, säger hon.
Sultan Salimovic säger att han inte vill kopplas ihop med hustruns bolag.
– Jag har inget med det att göra. Hon har en helt annan organisation, säger han.
Enligt Kollektivtrafikmyndigheten blir avtalen med bolagen som vunnit upphandlingen bindande först när kontrakten har undertecknats. Det kan enligt lagen om offentlig upphandling tidigast ske tio dagar efter tilldelningsbeslutet.
Har du någon synpunkt på att en nära anhörig till Sultan Salimovic har fått uppdraget att köra serviceresorna?
– Det är ingenting som tas hänsyn till i utvärderingen av de som kom med anbuden. Alla anbud som har kommit in behandlas på precis samma sätt, säger Katarina Olsson på Kollektivtrafikmyndigheten.