På många förskolor i Sörmland måste föräldrarna själva ta med blöjor till sina barn. Men i december kom Högsta förvaltningsdomstolen med beskedet att förskolor i kommuner med maxtaxa ska ge barnen blöjor – annars bryter de mot skollagen. Flera sörmländska kommuner har nu börjat utreda hur de ska lösa situationen.
– Vi tittar just nu på detta med vår jurist, vilka konsekvenser det kan få. Men det handlar om ett antal miljoner kronor per år. Vi är en stor kommun med runt 5 000 barn i förskolan, säger Tina Persson, skolchef för förskolan i Eskilstuna.
Om, och i så fall vad, som får stryka på foten när blöjorna måste betalas, är ännu oklart.
– Självklart kommer detta att påverka den befintliga budgeten. Det är svårt att säga om vi kommer att behöva dra in på något annat.
När föräldrarna i Eskilstuna kan sluta ta med blöjor till sina förskolebarn är oklart.
– Det är svårt att säga. Det kommer att bli en upphandlingsprocess, säger Tina Persson.
I Katrineholm har verksamhetschefen för förskolan, Birgitta Dahlbeck, börjat undersöka vad förändringen kommer att kosta för kommunen.
Både i Katrineholm och i Eskilstuna inväntar man vad Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, kommer att säga i frågan.
– De ska komma med en tolkning och en vägledning och det ska bli intressant. Det är ju ett ansträngt läge i alla kommuner, säger Birgitta Dahlbeck.
När SKR kommit med sin rekommendation, kommer Katrineholm att avgöra hur de kommer att agera.
– Om vi ska tillhandahålla blöjor så kommer vi att göra det och börja så snart vi kan. Vi vill arbeta rätt och riktigt och inte dra ut på det.
Vilken sorts blöjor det blir, kommer också att diskuteras.
– Det finns en marknad för blöjor och frågan är vilken typ kommunen kommer att köpa in – och om föräldrarna vill ha den sorten, eller de blöjor som de är vana vid, säger Birgitta Dahlbeck.
I Nyköping var beskedet ganska väntat och kommunen har nu börjat förbereda en upphandling av blöjor.
– Vi ska följa domen men vi har inte fått fram priser än så vi vet inte vad det kommer att kosta, säger Ewa Björnfoth, skolchef för förskolan i Nyköping.
Victoria Jansson är en av alla föräldrar som har blöjbarn i förskolan. Hennes tvååring går på en förskola i Katrineholm. Hon tycker att det låter bra att slippa ta med egna blöjor.
– Det är bra att veta att det alltid finns blöjor, annars måste man alltid komma ihåg att köpa, säger hon.
Samtidigt vet man inte vilken sorts blöjor förskolan kommer att köpa in, menar hon.
– Man har ju sin sort hemma som man vet passar. De flesta blöjor är nog bra, men man vill ju att det ska vara bekvämt för barnet.
Victoria Jansson hoppas att annat inte blir lidande när förskolorna ska betala blöjorna.
– Det känns ju inte rimligt att de tar bort någonting annat. Då köper jag hellre egna blöjor, så att kommunen kan lägga pengarna på andra resurser, som personal.
I Gnesta kommun bjuder man sedan länge på blöjor i förskolan. Förskolerektor Anne Hedlund ser det som självklart.
– Vi har maxtaxa och då ska allt ingå som barnen behöver under dagen, som mat och hygienartiklar. Vi tycker att det fungerar bra. Personalen slipper hålla reda på vilket barn som ska ha vilken sort, säger hon.
Blöjorna köpts in efter upphandling och levereras direkt till förskolorna.
– Det är vanliga standardblöjor i olika storlekar. Om föräldrarna vill ha en annan sort får de ta med själva, säger Anne Hedlund.