Nu kan du titta på hus från luften

Nu tar fastighetsmäklare hjälp av drönare för att fotografera objekt som läggs ut till försäljning.– Man får ett annat perspektiv, säger fastighetsmäklaren Richard Eklund.

Drönarföretag_AN_6.jpg

Drönarföretag_AN_6.jpg

Foto:

Sörmland2015-07-10 05:00

Richard Eklund och hans 19-årige son Hampus står bredvid varandra och hjälps åt att sköta drönaren som surrar i luften. Maskinen har fyra små propellrar och en kamera undertill. Hampus håller i sändaren med vilken han manövrerar farkosten. Pappa Richard håller koll på monitorn och reglagen som sköter kameran.

– Man måste vara två i början så att en flyger och en fotar. Tappar man fokus från himlen och tittar ner på skärmen för att se om det blir en bra bild så kan drönaren vara borta när man tittar upp igen, säger Richard.

Han har jobbat cirka 20 år som fastighetsmäklare och upplevt hur bilderna fått allt större betydelse för marknadsföringen av objekten.

– Det första man gör är att man går in och tittar på bilderna. Är bilderna bra så kan man läsa texten.

Allt fler fastighetsmäklare har tagit nästa steg och börjat komplettera sina annonser på bland annat Hemnet med flygbilder som tagits med hjälp av drönare.

– Säg att du fotar ett hus i Skogstorp. Då ser du närheten till skolan, fotbollsplan och så vidare. En bild säger mer än tusen ord, säger Richard.

Svensk Fastighetsförmedling i Eskilstuna har köpt två mindre och en större drönare. Den ena mindre drönaren används för övning. Drönarna kan flyga cirka 15 minuter innan batterierna behöver laddas.

– Till att börja med kör vi stillbilder, men vi har även filmat, säger Richard.

Han säger att det är svårare än man kan tro att flyga drönare.

– Jag trodde att det var som att köra radiostyrd bil. Det var det inte. I början var drönaren mer på verkstan än i luften. Vi landade hårt.

Det har tagit över ett halvår att skaffa alla nödvändiga tillstånd. Det krävs tillstånd från Transportstyrelsen, Luftfartsverket och Försvarsmakten. Dessutom måste man ha en särskild försäkring för att flyga kommersiellt.

– Man får skriva under på att man har flugit förut och att man behärskar den här typen av farkoster, säger Richard.

Det finns också ett antal regler som man måste hålla sig till när man manövrerar en drönare, eller quadrokopter som det egentligen heter. Man får inte flyga högre än 120 meter, man måste hålla den under uppsikt och man får inte flyga över folksamlingar.

Man får heller inte flyga nära flygplatser och skyddsobjekt. Richard rekommenderar att man går med i en lokal klubb för radiostyrt flyg eftersom de brukar ha koll på var det är tillåtet att flyga.

Svensk Fastighetsförmedling kommer till en början främst att använda drönarna för att fotografera fastigheter åt sina kunder, men man har redan fått förfrågningar från andra företag som vill ha hjälp med flygbilder.

– Vi har förfrågningar från bland annat en statlig myndighet där de vill ha bilder på områden, och från arkitekter som vill ha foton från ovan. Det är så mycket enklare, billigare och miljövänligare än att hyra in en helikopter.

Hampus Eklund gick ut gymnasiet i juni efter att ha utbildat sig till bilmekaniker. I stället för att meka med bilar har han direkt fått jobb på Svensk Fastighetsförmedling med att styra drönarna.

– Jag tycker det är roligt. Det är annorlunda. Jag gick personbilsmekaniker på Rekarnegymnasiet. Sedan pratade pappa om att man skulle börja med det här. Då tänkte jag att jag skulle prova det och det var roligt.

Är det svårt?

– Ja, det är rätt svårt, i alla fall i början. Men när man har flugit en del så kommer man in i det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om