Njursjuka Robert, 52, får mindre dialys

Robert Hatsek, 52, har inga njurar. Att rena blodet kontinuerligt är livsviktigt för honom. Men i sommar får han mindre dialys.

– Personalen gör ett bra jobb. För de som bestämmer verkar det bara handla om minuter, men för mig är det mitt liv, säger Robert Hatsek.

– Personalen gör ett bra jobb. För de som bestämmer verkar det bara handla om minuter, men för mig är det mitt liv, säger Robert Hatsek.

Foto: Tommy Kägo

SÖRMLAND2019-07-05 06:08

– Situationen är väldigt stressande, säger han.

Robert Hatsek har just avslutat fyra timmar dialys på Nyköpings lasarett. Han känner sig tillfälligt piggare, men vet att han kommer sova djupt när han kommer hem till bostaden i Katrineholm. Att rena blodet tar på krafterna.

Robert Hatsek har tvingats till dialys i fyra år. Dialys är för honom livsviktigt.

Dialys gör att kroppens blod renas från restprodukter, som njurarna annars tar hand om och förpassar ut ur kroppen via urinen.

Att han nu får mindre dialys påverkar honom.

– Jag är tröttare än normalt och har klåda, det kliar i hela kroppen, och så har jag börjat få lite ont i en armbågsled, säger han.

Normalt får han dialys fyra tillfällen per vecka á fem timmar per gång, sammanlagt 80 timmar på fyra veckor. I sommar är tiden 72 timmar.

Njurförbundet har gjort en kartläggning över hur sjukhus i landet löser dialysbehandling under sommaren. Fem sjukhus uppger att de tvingats dra ned på behandlingen. Ett av dem är Nyköpings lasarett.

– Att dialyspatienter far illa och mår dåligt under sommaren är inte acceptabelt. Det är dessutom riskfyllt långsiktigt att minska på dialysen och kan vara livshotande för en del personer. Politikerna måste ta detta på allvar och se till att det finns tillräckligt med personal, säger Håkan Hedman, ordförande i Njurförbundet, till förbundets hemsida.

Fredrik Dunér, överläkare i njurmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm säger till Njurförbundet att minskad dialys måste göras på ett kontrollerat och individanpassat sätt. Han anser att dialysavdelningar sommartid istället borde öka bemanningen.

Nevanka Narancic, vårdenhetschef på dialysmottagningen på Mälarsjukhuset, uppger till Njurförbundet att personalsituationen är lite ansträngd, men att man försöker få ihop det så bra som möjligt.

Robert Hatsek poängterar att han inte missunnar personalen att ha semester. Men den uppkomna situationen – när pengar ska sparas, minuter räknas – gör honom förbaskad.

– Personalen gör ett bra jobb. För de som bestämmer verkar det bara handla om minuter, men för mig är det mitt liv.

Robert Hatsek gläds ändå över att Kullbergska sjukhuset nästa år får en egen dialysmottagning. Det kommer underlätta.

Samtidigt går han i väntans tider för en njurtransplantation, som förhoppningsvis ska göra livet lättare att leva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om