Lugnare än befarat på förlossningen – färre barn födda

Det var oroligt inför sommaren, men läget på förlossningen på Mälarsjukhuset blev bättre än väntat i juli. Anledningen: En lojal personal som flyttat på semesterveckor – och färre födda barn.

Förlossningsavdelningen enhetschef Katarina Söderström Nilsson drar en lättnadens suck över att sommaren så här långt varit riktigt bra. Tack vare personal som ställt upp, flyttat på semester och jobbat extrapass, och färre födslar har trycket inte blivit så hårt som befarat.

Förlossningsavdelningen enhetschef Katarina Söderström Nilsson drar en lättnadens suck över att sommaren så här långt varit riktigt bra. Tack vare personal som ställt upp, flyttat på semester och jobbat extrapass, och färre födslar har trycket inte blivit så hårt som befarat.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2023-08-13 16:42

En rundringning till några regioner av TT Nyhetsbyrån visar en trend; den svenska förlossningsvården har haft en lugnare sommar än väntat så här långt. Det tuffa bemanningsläget har inte blivit lika tufft som befarat, och antalet förlossningar är betydligt lägre än väntat.

Förlossningsavdelningen på Mälarsjukhuset följer trenden, konstaterar enhetschef Katarina Söderström Nilsson tacksamt.

– Ja, överlag har det varit mycket bättre än förra året. Däremot har vi en sommar med många vakanta turer och mycket extrajobb. Men tack vare ett fördelaktigt sommaravtal går det. Alla anställda har kunnat ha semester när de velat, men ett tiotal medarbetare har valt att avstå en semestervecka under sommaren mot en bra ekonomisk ersättning och ledighet i höst.

undefined
"Personalen har fixat och trixat och bytt pass med varandra, så vi har klarat sommaren väldigt bra så här långt. Och med det har vi haft trygga mödrar – det allra viktigaste för oss", säger förlossningsavdelningens chef Katarina Söderström Nilsson.

Många har också varit villiga att ta extrapass.

– De som väl gått på semester stör vi inte, men jobbar man kan man ta extrapass, också det mot en bra ersättning. Och det är det många i vår fantastiska personal som ställt upp på. De har fixat och trixat och bytt pass med varandra, så vi har klarat sommaren väldigt bra så här långt. Och med det har vi haft trygga mödrar – det allra viktigaste för oss.

Och det föds färre barn även i norra Sörmland?

– Ja, det gör ju det. Jämfört med förra sommaren hade vi nästan 30 färre födslar i juli i år, från 163 till 136. Så klart att det gör sitt till, 30 barn till ger en skaplig vårdtyngd.

– Vi hade en lugnare vår, med 135 förlossningar i maj innan det blev ett tillfälligt högre tryck i juni när 161 barn föddes hos oss. Så här är det ju i förlossningsvården, vi kan aldrig styra hur dagarna ska se ut. Läget hos oss är olika, varje dag året om.

undefined
På många håll i Sverige räknar sjukhusen in färre julibarn 2023 jämfört med förra året. Flest barn föds generellt under försommar- och sommarperioden och färre barn föds under vintermånaderna december och januari, enligt Statistikmyndigheten.

Att det fötts färre julibarn än normalt överlag i Sverige i år betyder att färre kvinnor blev gravida i höstas.

– Kanske tänker människor till lite med anledning av det tuffare ekonomiska läget och oroligheterna i världen, jag vet inte. Men kollegorna på de flesta håll i landet verkar ju ha haft färre inskrivna i juli så någon form av trend var eller är det.

Förlossningen i Eskilstuna har heller inte haft så många utomlänspatienter i sommar. 

– Vi har hjälpt till lite då och då. Mest är det några stackare som fått åka hit från Stockholm när förlossningsavdelningarna där varit fulla. Men jag tror alla som kommit hit varit nöjda. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!