Det är ett moment 22. Sörmlands landsting kan alltså förändra det lokala läkaravtalet och dess tillämpning så mer komptid tas i pengar än ledighet samt att ledigheten tas när det bättre passar verksamheten. Men Jörgen Striem, hälso- och sjukvårdschef i Sörmland, menar att det skulle kunna vara riskfyllt.
– Vi skulle riskera problem med konflikter och personalflykt om ledningen ensidigt drev en sådan här fråga, sade han i onsdagstidningen.
Men en sådan förändring skulle ge en stor effekt på tillgängligheten av läkarna till när patienterna behöver dem, menar Svenskt näringsliv i en rapport. Tillgänglighet som skulle kunna påverka hyrläkarkostnader och kostnaderna för utomlänsvård positivt.
Anders Morin, välfärdsexpert på Svenskt näringsliv, tror att det krävs ett samarbete mellan landstingen för att få till stånd en förändring, inget landsting ensam klarar att driva igenom en ändrad praxis.
Men på SKL, Sveriges kommuner och landstings, arbetsgivarpolitiska avdelning är man tveksam till möjligheterna att ingripa med centrala kollektivavtal. Lena Schaller som är förhandlare och expert på läkaravtalet säger att avtalsfrågorna behöver kunna hanteras lokalt.
– Det kollektivavtal som finns ger arbetsgivarna möjlighet att redan i dag anpassa det efter vad verksamheten och bemanningen kräver. Möjligheterna finns redan, vad gäller schemaläggning såväl som hur komptiden ska tas ut, i pengar eller i tid.
Men om landstingen inte vågar ta i frågan, då man är rädd för personalflykt, och efterfrågar en nationell samordning?
– Om behov finns av ändringar i centrala avtal så ges uppdrag att förhandla om detta från SKLs ledning. Avtalet med Läkarförbundet gäller fram till början av 2017. Vi får se vilka direktiv vi får då.
Heidi Stensmyren, ordförande i läkarförbundet, säger samma sak. Det är en arbetsgivarfråga i huvudsak.
– Det är arbetsgivaren som bestämmer om vi ska ta ut komptiden i pengar eller ledig tid, inte läkarna. Det man ska veta är att läkarna jobbar 40 timmar per vecka redan, jourtiden är därutöver. Avtalet medger att arbetsgivaren snabbt kan få ut kunnig personal i verksamheten, och det till en billig penning.
Heidi Stensmyren menar också att läkarna inte alls kan ta ut den lediga tiden när man vill.
– Läkare får ofta nej till att vara lediga vissa tider på året, det hör vi mer och mer från våra medlemmar.
Men att det finns problem inom akutsjukvården håller hon med om.
– Det finns definitivt ett kapacitetsproblem, speciellt inom vissa specialiteter. Vi har få allmänläkare och akutmottagningarna är många gånger överbelastade. Nu ser man över det genom att anställa fler sekreterare och administrativ personal, fler biträden och undersköterskor.
Men kan du se problemet då landstingen inte vågar förändra de lokala avtalen då man ser en risk med personalflykt?
– Vi tror på en bra arbetsmiljö med en bra bemanning. Det är inte bra att peka ut de anställda som en del i problemet. Jouravtalet ger möjlighet till flexibilitet och läkare i dag arbetar redan mycket.