I augusti hade Sörmlandstrafiken intäkter på sju miljoner kronor.
– Det är den högsta intäkten vi haft sedan pandemin började, säger Johan Tollén, kommunikatör på Sörmlandstrafiken.
Pandemin har gjort att resandet med kollektivtrafiken minskat. Myndigheterna har avrått från att resa kollektivt, och många har arbetat hemifrån.
Men intäkterna har minskat ännu mer än antalet resande. Många har helt enkelt rest utan giltig biljett.
När framdörrarna på länets bussar stängdes för att skydda förarna från smitta, gick det till en början inte alls att betala eller validera sin resa ombord. Senare flyttades validatorerna bak i bussarna, och det blev återigen möjligt att betala med reskassa och att validera biljetter och resekort i automaterna.
– Det fick lite fart på intäkterna, konstaterar Johan Tollén.
Men fortfarande fanns det ingen möjlighet för chaufförerna att kontrollera om resenärerna verkligen hade betalat.
Det ändrades i Eskilstuna i våras, när framdörrarna öppnades igen där. Detta gjorde att intäkterna ökade märkbart, och är en viktig förklaring till augustisiffrorna, enligt Tollén.
– Där rapporterar man nu att tjuvåkandet är tillbaka på samma låga nivå som före pandemin, säger Johan Tollén om situationen i den norra länsdelen.
Men i resten av Sörmland är framdörrarna fortfarande stängda. Det väntas det bli ändring på i samband med att coronarestriktionerna lättas den 29 september. Tanken är att alla resenärer under hösten ska kunna kliva på bussen fram igen. Därmed blir de också tvungna att validera sina biljetter under chaufförens översinseende.
Hur stor andel av alla passagerare som rest utan att betala vet man inte säkert.
– Det är jättesvårt att säga en siffra. Men vi har haft ett stort intäktstapp under hela pandemin och det tappet är större än resenärsbortfallet, säger Johan Tollén.
I januari var intäkterna inte ens hälften av vad man budgeterat för. Nu i augusti låg budgeten på 8,6 miljoner. Intäkterna slutade alltså på sju.
Förhoppningen från Sörmlandstrafikens sida är inte bara att resenärerna ska börja betala igen, utan även att resandet ska öka. Hittills har man inte kunnat arbeta för att locka tillbaka passagerarna, eftersom det funnits en avrådan från att resa kollektivt. Men så fort restriktionerna hävs kommer man försöka få fler att ta bussen eller tåget igen.
–Vi har kampanjer och aktiviteter förberedda, säger Johan Tollén.