Eskilstuna Kommunfastighets Fredrik Elf har den högsta vd-lönen i Sörmlands allmännyttiga bostadsbolag. Månadslönen är 112 000 kronor, enligt den undersökning som Hyresgästföreningens tidning Hem & hyra har gjort, bland Sveriges alla kommunala fastighetsbolag. Elfs lön är dock inte i närheten av den högsta vd:lönen i ett kommunägt bolag: I Linköping tjänar vd:n 175 000 kronor i månaden, vilket motsvarar 6,68 genomsnittsavlönade vaktmästare i Sverige.
Fredrik Elf i Eskilstuna basar över det största beståndet i Sörmland, med 7 600 bostäder. Det är också det sörmländska kommunala fastighetsbolag som hade högst vinst, 36 miljoner enligt bokslutet 2018.
Ordförande för det kommunala fastighetsbolaget i Eskilstuna är Bertil Andersson (M), och han tycker att lönen är rimlig i förhållande till arbetet.
– Ja, det tycker jag naturligtvis, annars hade han inte fått jobbet. Det är ett stort ansvar, Kommunfastighet i Eskilstuna är ett av Sörmlands största bolag, med en miljardomsättning och 500 anställda. Det ställer stora krav på kunnande, integritet och strategiskt tänkande. Fredrik gör ett utmärkt jobb, han är ganska ny på sin post, men han är välkänd inom organisationen eftersom han har jobbat inom Kfast ett tjugotal år innan han blev vd.
Högst lön i förhållande till antalet lägenheter har Vingåkershems Lars Ingebrigtsen, även jämfört med hela riket. Han tjänar 89 423 kronor i månaden, men har bara hand om 364 lägenheter. Dessutom har han andra förmåner enligt anställningsavtalet, som en privat sjukförsäkring och avtal ett avgångsvederlag på 18 månadslöner vid eventuell uppsägning.
– Att mäta lönen mot antalet lägenheter är ett idiotiskt mått. Lars är vd för tre bolag, Vingåkershem, kommunfastigheter och elbolaget. Och sjukförsäkringen tog vi bort förra året för att den var onödigt dyr, säger Viking Jonsson (S), styrelseordförande i Vingåkershem.
Att vd:n ansvarar för flera bolag, lokaler eller andra verksamheter är vanligt och sker i sju av de nio sörmländska kommunerna.
Vingåkershem är det kommunala fastighetsbolag i Sörmland som visar sämst siffror för 2018, med ett minusresultat på 13,3 miljoner, motsvarande en vinstmarginal på minus 39 procent.
– Det är ett planerat underskott och det beror på eftersatt underhåll, säger Viking Jonsson.
Lars Ingebrigtsen har trots Vingåkershems dåliga resultat fått en löneökning med 19 procent sedan han tillträdde sin tjänst den 1 augusti 2017, då med en lön på 75 000 kronor.
– Det beror på att det har tillkommit ett elbolag sedan dess. Vi har lönesamtal och utvecklingssamtal och då sätter man lönen utifrån hur avtalet ser ut och de förändringar som skett. Det är en väldigt skicklig vd vi har och han är värd varenda krona.
Nyköpingshems Johan Eriksson ligger i det lägre spannet bland de sörmländska vd:arna och har näst efter Eskilstuna flest lägenheter att förvalta. Nyköpingshem har 4 010 lägenheter och vd:n lön är satt till 79 000 kronor i månaden. Utöver det får han disponera en bil för maximalt 7,5 basbelopp, motsvarande 354 750 kronor, där uppseendeväckande val av bil inte är tillåtet. Sedan anställningskontraktet tecknades har ett avtal tillkommit, med en extra inbetalning till pension á 4 000 kronor i månaden.
– Jag vill inte lämna någon kommentar alls till det, det är en fråga mellan arbetstagare och arbetsgivare, säger Göran Forssberg (S), ordförande för Nyköpingshem.