Säg SM i marsvin till en slumpvis utvald person och sannolikheten är stor att denne skrattar eller ännu värre, rynkar på näsan. Bland alla dem som är med i Svenska marsvinsföreningen är fördomar om deras hobby vardagsmat. Det kan Kvicksundsbon, tillika Slagstaskolans rektor Jens Lindgren intyga.
Han skaffade sitt första marsvin när han var tio år gammal och sedan dess har han varit fast. Svensk mästare har han blivit fyra gånger och under tävlingarna i helgen är det han som håller i trådarna som utställningskommissarie.
– När jag berättar om min hobby för någon ny bekant på jobbet är den första frågan: "Är du inte klok?". Den andra frågan är: "Varför då?".
Hans intresse började av ren nyfikenhet.
– Det var många runt omkring mig som hade olika husdjur och jag ville också ha ett och provade med marsvin. Det dröjde inte länge förrän jag hade olika rasdjur och på den vägen är det.
För tillfället har han och sambon 120 marsvin hemma. Den uppgiften nådde nyligen personer vid det produktionsbolag som gör dokumentärserien Outsiders på kanal 5. Programmet handlar om "människor som lever på ett annat sätt än de flesta av oss".
– De ringde och frågade om jag ville vara med men där gick gränsen. Jag tackade nej, säger Jens Lindgren.
Under tävlingarna i helgen tävlar 468 marsvin i olika klasser och raser. Den mest prestigefyllda titeln är Svenska mästartiteln. Bland alla hängivna deltagare finns naturligtvis också Svenska marsvinsföreningens ordförande Amanda Eskelind.
Hon har tagit sig till Vilstahallen från hemmet i Umeå för att tävla med sitt marsvin Fast and furry. Rasen heter abessinier och för att man ska kunna ta hem SM-titeln måste djuret ha sina åtta pälsvirvlar på exakt rätt ställe. Det har inte hennes marsvin.
– Nej, den kommer inte att vinna, säger hon.
Hon gläds desto mer åt att föreningen får fler och fler medlemmar.
– Vi försöker på alla sätt göra pr för hobbyn. Det är så roligt med alla raser!
Själv har hon 40 marsvin hemma.
– De bor i stallet. Annars blir man lätt singel, säger hon.
Den som tror att det finns några pengar att hämta i hobbyn kan glömma det på en gång. Vinnarna i de olika klasserna får några hundralappar. De engelska domarna som är på plats har fått resan och uppehället betalt men något arvode kvitterar de inte ut.
– Nej, anledningen till att vi har engelska domare här är att de svenska domarna vill vara med och tävla, säger Amanda Eskelind.
Ungefär 90 procent av medlemmarna i föreningen är kvinnor och i bland går intresset i arv. Så var det för Marita Venderlöf, SM-vinnare 2012 och konferencier under tävlingshelgen.
– Det var min dotter som började och jag blev smittad av henne. Det är jätteroligt med marsvin, det är som vilken hobby som helst. Det bästa är nog den sociala biten, man får massor av nya kompisar, säger hon.
SM-tävlingen och utställningen i Vilstahallen pågår under hela helgen. På söndag är det öppet för besökare mellan klockan 10-17.