För en vecka sedan släppte Vårdförbundet sin sommarrapport som visade att det varit kritiskt att bemanna i akutsjukvården, inom förlossningsvården och psykiatrin under sommaren. Vårdförbundets lokalavdelning i Södermanland gick ut med en enkät till sina medlemmar där de fick berätta hur sommaren varit. Underbemanning, känslor av otillräcklighet och stress är återkommande bland svaren.
– Vi hade samma enkät ute förra sommaren och det var många fler svar i år. Det är en signal om att det blivit värre, säger Ulla Jordan, ordförande i Vårdförbundet i Södermanland.
Flera nyutbildade skriver att de inte tar nattpass för att de är oroliga för patientsäkerheten och i förlängningen att de ska bli av med sin yrkeslegitimation.
– Jag tycker inte att man som nyutexaminerad ens ska få frågan om att jobba nattskift. Det är ett otroligt ansvar. Man måste få vara ny och bli trygg genom att jobba med erfarna kollegor. Förut var man tvungen att jobba ett helt år innan man fick jobba natt, men nu slängs man in direkt,
Det är flera i enkäten som uttrycker oro för patientsäkerheten, på grund av underbemanningen. Hur ser du på det?
– Vi vill inte som profession prata om att patientsäkerheten är hotad och är försiktiga med att göra det för att inte oroa allmänheten, så när fler pratar om det så måste arbetsgivarna ta det på allvar. Vår legitimation förpliktigar och jag förstår att man tycker att det är obehagligt när man inte kan stå upp för vården.
Det är även flera i enkäten som är kritiska till Vårdförbundet. I ett svar står det " Vakna Vårdförbundet! Syna verksamheterna koppla in Socialstyrelsen etc."
– Det görs redan, vi har ju arbetsplatsombud på verksamheterna och det har gjorts en del oanmälda inspektioner. Men det finns en okunskap om hur partssystemet fungerar, folk tror nog att vi kan göra mer än vi kan. Vår roll är att tala om för arbetsgivaren hur det ser ut. En bra arbetsgivare lyssnar.
Hur är det med arbetsgivarna, börjar det hända något?
– En del jobbar med det, men det får ju inte kosta någonting. De är rädda för en lönekarusell, men då får man ställa det mot vad kostnaden för hyrsjuksköterskor blir. Den har ökat i landstinget Södermanland. Kanske kan man använda pengarna till den personal som finns och vill ta ansvar. Då driver man arbetet framåt.